Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

WHO: Kendt ukrudtmiddel kan give kræft

Verdenssundhedsorganisationen WHO konkluderer, at sprøjtemidlet Roundup »sandsynligvis er kræftfremkaldende for mennesker«. Dansk forsker mener, man bør overveje et forbud mod midlet i Danmark.

Sprøjtemidlet Roundup, som nærmest er blevet danskernes universalmiddel mod ukrudt i haven, der fremhæves som harmløst for mennesker og natur, er »sandsynligvis kræftfremkaldende for mennesker«, konkluderer et panel af kræfteksperter under FNs Verdenssundhedsorganisation, WHO. Det skriver Politiken.

Det er vurderingen af aktivstoffet glyfosat, som har bragt verdens mest brugte ukrudtsmiddel i modvind.

Seniorforsker i kræft, gener og miljø Johnni Hansen fra Kræftens Bekæmpelse mener, at WHOs klassificering af stoffet også bør give anledning til overvejelser i Danmark.

»Når et stof sandsynligvis er kræftfremkaldende, kommer det normalt på en liste hos Arbejdstilsynet, hvor der gælder særlige regler. Blandt andet beskyttelse for dem, der arbejder med det, og hvis der findes et tilsvarende stof, skal man bruge det i stedet. Så ud fra et forsigtighedsprincip vil jeg mene, at man kan overveje at forbyde det«, siger Johnni Hansen til Politiken.

Det er ifølge Politiken første gang, at en videnskabelig vurdering på så højt niveau anklager glyfosat, og WHO-vurderingen har allerede skabt røre ude i verden.

Mest markant har Colombias regering på anbefaling fra landets sundhedsministerium bebudet et øjeblikkeligt stop for sprøjtning fra luften af store områder med ulovlige coca-plantager.

Firmaet bag Roundup, Monsanto, kalder WHO-eksperternes konklusion for »fupvidenskab«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.