Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vrede astronomer anklager virksomhed for »rumgraffiti«

Newzealændere har sendt 65-kantet kunstinstallation i kredsløb om Jorden. Men ikke alle er lige begejstrede for projektet.

Astronomer er bange for, at en nyopsendt satellit vil forstyrre deres arbejde. Foto: Thomas Pesquet
Astronomer er bange for, at en nyopsendt satellit vil forstyrre deres arbejde. Foto: Thomas Pesquet

En privat rumvirksomhed har netop sendt en kunstinstallation i kredsløb om Jorden. Det er Rocket Lab fra New Zealand, der samtidig med tre andre kommercielle satellitter har lanceret en 65-kantet-kunstinstallation: Humanity Star (Menneskehedens stjerne, red.).

Humanity Star, der er bygget af kulfiber, skal kredse om Jorden i ni måneder. En omgang rundt om planeten tager halvanden time. Det vil være muligt at se satellittens lys med det blotte øje.

Holdet bag håber, at jordboere vil se op på satellitten, få en fælles oplevelse og blive mindet om, at vi er en del af et større fællesskab.

»Det handler om at få os til at føle en forbindelse med de over syv milliarder andre mennesker, der er her på planeten,« siger Peter Beck, direktør for Rocket Lab.

På trods af ambitionerne om at samle Jordens folk gennem satellitten, er det ikke alle, der er lige glade for ideen.

På Twitter lufter astronomer deres bekymring over det, flere af dem kalder for »Space Graffiti« og »en unødvendig discokugle«.

Astronomerne er bekymrede for, at genskinnet fra den nye satellit vil blænde og blokere for udsigten i kosmos og i sidste ende forstyrre deres arbejde.

De frygter, at satellitten bliver en uønsket forhindring i rummet, hvor der i stigende grad er trængsel: Lige nu er der et par tusind satellitter i kredsløb om Jorden, men i takt med at mulighederne for at sende satellitter i kredsløb bliver bedre, vokser trafikken i himmelrummet. Sidste år satte Indien verdensrekord ved at sende 104 satellitter af sted på én gang.

Det er ikke første gang, en genstand er blevet sendt ud i verdensrummet udelukkende på baggrund af sine skinnende kvaliteter.

I 1990erne eksperimenterede det russiske Znamya­projekt med spejlsatellitter, og dengang lød der også kritiske astronomiske røster.

I kølvandet på frygten for trængsel maner astrofysikeren Benjamin Pope til besindelse i Washington Post.

»Satellitten har sandsynligvis kort levetid og er på en måde cool,« siger han til avisen, men tilføjer også:

»Hvis private begynder at sende skinnende legetøj derop, kan det være ødelæggende for det internationale astronomiske samfund.«

Rocket Lab har svaret på de skeptiske stjernekiggeres kritik med et tweet, hvori de forsikrer, at Humanity Star kun vil være synlig få sekunder af gangen.

Til oktober vil satellittens fart aftage, og efterfølgende vil den brænde op og forsvinde i atmosfæren.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.