Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vores tillid til staten er på retur

Whistleblowerordninger bevæger sig nu fra multinationale firmaer til det offentlige. Et tegn på, at tiltroen til staten er på retur, siger filosof.

Den angivning, der afslørede de høje lønninger i DONG under Anders Eldrup, er et udtryk for en stigende mistillid, mener professor i filosofi.
Den angivning, der afslørede de høje lønninger i DONG under Anders Eldrup, er et udtryk for en stigende mistillid, mener professor i filosofi.

Frederiksberg og Københavns Kommune har indført whisteblowerordninger, der gør det muligt for ansatte anonymt at melde problemer ved arbejdspladsen, og flere offentlige institutioner har også planer om at indføre ordningen. Dermed breder ordningen, der længe har været udbredt i store multinationale virksomheder, sig til det offentlige.

Den stigende brug af whistleblowerordningen er et symptom på en lavere tiltro til det offentlige system, mener professor på Institut for ledelse, politik og filosofi på CBS, Ole Thyssen.

- Den spontane loyalitet over for offentlige institutioner er på retur. Man er ikke per automatik loyal over for en statsinstitution, bare fordi det er en statsinstitution. Det er en bevægelse i retning af noget mere individualistisk. Jeg har ret til at bruge min ytringsfrihed til at meddele, at noget er galt, uden at skulle spærres inde i systemet, siger Ole Thyssen.

Han mener, at whistleblowerordninger kan stille medarbejdere i en loyalitetskonflikt.

- Det handler grundlæggende om loyalitet og om, hvem man er mest loyal overfor - sin arbejdsplads eller offentligheden? Og det gælder både private og offentlige arbejdspladser, siger Ole Thyssen.

Han er positiv over for whistleblowerordninger, men mener også, at de kan være uhensigtsmæssige.

- Det er et grundlæggende sundt træk, at kritik kan offentliggøres. Men alt godt kan misbruges, og whistleblowerordninger kan misbruges til personlige motiver og hævnmotiver. Desuden må der være en bagatelgrænse, så småting ikke bliver afsløret, siger Ole Thyssen.

Private virksomheder har generelt gode erfaringer med ordningerne. Senest har whistleblowerordninger været med til at afsløre de tårnhøje lønninger i DONG Energy, og Danfoss måtte sidste år fyre 26 ansatte efter anonyme henvendelser.

Da Frederiksberg Kommune indførte ordningen i december 2011, fik den få dage senere en henvendelse om muligt misbrug i ledelsen på kommunens brandstation. Sagen er endt med, at beredskabschefen forlod sin stilling.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.