Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Voldsom stigning af enlige forældre

Antallet af familier med enlige mødre er steget 25 procent og enlige fædre 50 procent siden 2000. Eneforældre er nu et ressource-stærkt og socialt accepteret segment.

De seneste 12 år er antallet af enlige forsørgere steget eksplosivt; 25 procent for mødrene og 50 procent for fædrenes vedkommende.
De seneste 12 år er antallet af enlige forsørgere steget eksplosivt; 25 procent for mødrene og 50 procent for fædrenes vedkommende.

Engang var det skamfuldt. Men i de seneste 12 år er antallet af enlige forsørgere steget eksplosivt; 25 procent for mødrene og 50 procent for fædrenes vedkommende. Og med stigningen er fulgt social accept, men også bedre økonomi for de 179.000 eneforældre.

De unge mødre uden job og uddannelse er en svindende gruppe, mens gruppen af velstillede singleforældre vokser. Det viser en upubliceret rapport fra Center for alternativ samfundsanalyse (CASA) og Susi og Peter Robinsohns Fond:

»Generelt har eneforsørgerne fået det bedre, og at være enlig mor eller far er i dag ikke nødvendigvis forbundet med mere mistrivsel eller fattigdom end andre familietyper,« siger tidligere formand for Børnerådet og medforfatter til rapporten Per Schultz Jørgensen.

Andelen af de i dag 179.000 enlige forældre, der er selvforsørgende og bor i egen bolig, har været stigende siden 2000, mens færre er i aktivering eller på kontanthjælp. Syv pct. af de enlige mødre lever under OECDs fattigdomsgrænse, og det er hverken værre eller bedre end familier generelt.Rapporten kan ikke umiddelbart forklare stigningen med ændringer i befolknings- eller giftemønstret.

En forklaring kan slet og ret være, at det er blevet økonomisk lettere og »moderne« at leve alene, siger seniorforsker ved SFI Mai Heide Ottosen:

»Udviklingen i antallet af enlige, samboende og gifte viser tydeligt den deinstitutionalisering, som ægteskabet har gennemgået og stadig er midt i.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.