Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vold rammer færre unge mænd og kvinder

Sidste år blev 77.000 borgere udsat for personfarlig kriminalitet. Men risikoen for knytnæveslag, knubs eller knivstik er nedadgående over en bred kam.

ARKIVFOTO. Vold rammer stadig færre unge mænd og kvinder.
ARKIVFOTO. Vold rammer stadig færre unge mænd og kvinder.

Vold rammer stadig færre unge mænd og kvinder.

Det viser tal fra politiet, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort.

Siden 2007 er der sket en halvering af antallet af unge mænd i alderen 15-19 år, som er blevet udsat for vold. Tallet er faldet fra 14 til syv per 1.000 indbyggere. For mænd i alderen 20-24 er antallet af voldsofre gået 11 til seks per 1.000 indbyggere i samme periode.

Og hvad kvinder angår er volden også faldende, men dog ikke så kraftigt som hos de unge mænd, oplyser Danmarks Statistik.

Generelt rammer vold mest den yngre del af befolkningen. Det vil sige, at borgere over 30 år er langt mindre udsat for at blive overfaldet, komme i slagsmål eller blive udsat for andre overgreb.

Mens mænd er i størst risiko for at blive udsat for vold, er kvinder stadig mest udsat, når det kommer til personfarlig kriminalitet som en helhed.

I alt blev 76.999 ofre for straffelovens personfarlige forbrydelser - herunder volds- og seksualforbrydelser - registeret hos politiet i 2013.

Heraf var 58 procent af ofrene kvinder. Ser man udelukkende på seksualforbrydelser var hele 88 procent af ofrene kvinder.

I maj sidste år vedtog den daværende regering sammen med Enhedslisten en offerpakke, der kom ofre for vold til gavn på en række områder.

Pakken sikrede blandt andet hurtigere behandling af erstatningssager og grundigere orientering af ofret, hvis dets gerningsmand skal optræde på TV under sin afsoning.

Samtidig var et at hovedpunkterne i pakken en såkaldt offerfond, hvor penge fra forskellige gerningsmænd skal bruges til blandt andet offerrådgivning og forskning.

Rådet for Offerfonden - med professor emeritus Eva Smith som formand - er netop blevet nedsat og er dermed klar til at uddele de 28 millioner kroner, som fonden har fået afsat i 2014.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.