Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vold kan ende i partnerdrab, når ingen blander sig

Hvert år bliver 10-12 personer slået ihjel af deres partner. Ofte kender omgivelserne til volden.

Der bliver begået færre og færre drab i Danmark. Men drab inden for familien, herunder partnerdrab, fylder stadig i statistikken. Nogle kunne undgås, hvis flere blev bedre til at gribe ind i tide. Scanpix/Linda Kastrup
Der bliver begået færre og færre drab i Danmark. Men drab inden for familien, herunder partnerdrab, fylder stadig i statistikken. Nogle kunne undgås, hvis flere blev bedre til at gribe ind i tide. Scanpix/Linda Kastrup

København. En kvinde havde bedt naboerne ringe til politiet, hvis de hørte larm fra lejligheden. Hun skreg i ti minutter, inden hun blev slået ihjel. Flere i opgangen hørte hende.

En anden kvinde blev stukket ihjel af sin eksmand med en kniv, da hun var ude at handle. Inden det skete, havde manden fortalt syv personer i omgangskredsen, at han ville dræbe hende.

Hvert år udsættes cirka 33.000 kvinder og 13.000 mænd for vold fra deres partner. 10-12 personer, heraf flest kvinder, bliver slået ihjel.

Turde flere blande sig, så ville statistikken se mindre dyster ud, konkluderer et nyt forskningsprojekt, der gennemgår 36 drab i ægteskaber og parforhold begået i Danmark fra 2009 til 2011.

Kendetegnende for de tragiske sager er, at venner, familie, naboer eller kolleger vidste, at der var alvorlige problemer i forholdet.

Sociolog Esther Nørregård-Nielsen, der sammen med cand.jur. Nell Rasmussen står bag undersøgelsen, siger, at ofrene ofte har delt deres ultimative frygt med omgivelserne.

- Mange har nævnt over for andre, at det var galt hjemme, og at de var bange for, at de selv eller børnene ville blive slået ihjel, siger Esther Nørregård-Nielsen.

Manglen på indgriben står i kontrast til den holdningsundersøgelse, foretaget blandt en repræsentativ del af befolkningen, som indgår i projektet.

I den svarer ni ud af ti, at de synes, at det er rigtigt at blande sig, hvis man er vidende om vold i et parforhold. Kun syv procent mener, at partnervold er en privat sag.

Når de gode intentioner sjældent føres ud i virkeligheden, så skyldes det ifølge undersøgelsen især frygten for at gøre noget, som er uacceptabelt i andres øjne.

Og her er det udbredt blandt de adspurgte at tro, at andre mener, at det er utidigt at blande sig.

- Vi har en frygt for at gøre noget, som andre vil se på med misbilligelse, og derfor lader vi alle være med at blande os. I vores iver for at tilpasse os omverdenen overhører vi vores indre normer og moral, siger Esther Nørregård-Nielsen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.