Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Voksne får »feriepenge« af far og mor

Bare fordi man er blevet voksen, kan man godt blive hjulpet af sine forældre. En undersøgelse fra Hotels.com viser, at 35 procent af unge under 30 år til tider får et økonomisk ferietilskud af deres forældre eller svigerforældre.

Voksne børn har sjældent et problem med at modtage penge fra deres forældre, mener livsstilsekspert Henrik Byager.
Voksne børn har sjældent et problem med at modtage penge fra deres forældre, mener livsstilsekspert Henrik Byager.

Selvom man er flyttet hjemmefra og lever sit eget liv, kan det indimellem være rart med økonomisk hjælp fra »de gamle«. En ny undersøgelse fra Hotels.com viser, at hver tiende dansker får et økonomisk tilskud til ferier fra forældre eller svigerforældre, selv om bidragyderne ikke skal med på turen.

Det er særligt unge under 30 år, der får »feriepenge«. Således har 35 procent af de 18 til 29-årige fået økonomisk tilskud til ferien af forældre eller svigerforældre, og det er ifølge livsstilsekspert Henrik Byager en del af en generel tendens.

- Forældre er forældre hele livet og føler og tager økonomisk medansvar for deres børns liv, hvis der er behov for det. De ser dem kæmpe lidt mere og have lidt sværere ved at få det gode job og den gode bolig, end de selv havde, og så kan de jo give en hjælpende hånd, og hvorfor skulle de ikke det?, siger han.

Og det er ikke kun de unge, der får økonomisk hjælp af deres forældre. Undersøgelsen viser, at også de omkring 40-årige får støtte hjemmefra. 22 procent af de 30 til 39-årige og flere end hver tiende (13 procent) af de adspurgte mellem 40 og 49 år har til tider fået et økonomisk bidrag fra forældre eller svigerforældre, uden at disse selv har været med på rejsen.

Det skyldes ifølge Henrik Byager, at den ældre generation i dag har solide opsparinger, som de gerne vil bruge på deres nærmeste. Også de voksne børn og deres børn.

- Vi har en generation af ældre eller midaldrende, som har solide pensionsopsparinger og penge i banken, som gerne vil gøre livet bedre for sig selv og for deres nærmeste. Der er udviklet en kultur, som er ny, og som er generationsafhængig, der går ud på, at forældre sponsorerer forskellige ting. Ferier for eksempel, som folk er glade for og finder værdifulde. De drysser lidt stjernestøv over en grå og sur hverdag, siger han.

Han påpeger, at man i gamle dage nok ville have slået hårdere på sin egen selvstændighed og ikke ville stå i gæld til nogen og underlægge sig sine forældre. Men ønsket om at klare sig helt selv er man villig til at se bort fra, hvis det handler om en tur til Barcelona.

- De generationer, vi snakker om her, har generelt et mere venskabeligt forhold end det klassiske forældre-børn forhold, og så glider den slags jo rigtig let i langt de fleste familier, siger Henrik Byager.

Deltag i debatten: Hjælper du dine børn økonomisk og hvorfor?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.