Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Voksne danskere spiser usundere, mens børnene holder stand

Det går den forkerte vej for de voksne, mens der er små fremskridt i børnenes kost, viser undersøgelse.

Smørrebrød med fiskefilet
Smørrebrød med fiskefilet

Noget tyder på, at danske børn spiser en lille sundere, end de har gjort. Til gengæld står det lysende klart, at danske voksne spiser usundere.

Det er nogle af resultaterne af en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

- For de voksne går det den forkerte vej. For børnene er det ikke så slemt, siger kostvaneforsker og seniorrådgiver Sisse Fagt fra DTU Fødevareinstituttet.

Undersøgelsen måler blandt andet, hvor mange der får tilstrækkeligt med fisk, fuldkorn, frugt og grønt.

Tallene viser, at danske voksne spiser for lidt af de sunde sager, men til gengæld får rigeligt med sukker og mættet fedt. Og udviklingen er gået den forkerte vej fra 2011 til 2014.

Modsat er der en række indikationer på, at børns kost ser bedre ud.

Selv om stigningen i antallet af børn, der indtager nok fisk samt frugt og grønt, er inden for den statistiske usikkerhed, peger så mange indikationer den samme vej, at Sisse Fagt godt tør lægge hovedet på blokken.

- Det er små skridt. Det er godt, at der er lidt mere fisk og lidt mere frugt og grønt. Men det er kun "lidt mere", siger hun.

Undersøgelsen er foretaget i de fem nordiske lande. Sammenlignet med de andre lande er danskerne især relativt kritiske over for en af ingredienserne i en sund kost.

- Når vi sammenligner Danmark med resten af Norden, er vi dårligt kørende, når det kommer til fisk. Vi er virkelig ikke flinke til at spise fisk, siger Sisse Fagt.

- Hverken børn eller voksne. Det er lidt paradoksalt, når vi har så meget kystlinje.

I 2011 spiste 24,6 procent fisk to gange om ugen. Det tal var faldet i 2014 til 21,7 procent. Det er den suverænt laveste andel i Norden.

Modsat er man eksempelvis i Island vild med fisk, som 64 procent af den voksne befolkning får to gange om ugen.

Alt i alt er der plads til forbedring, når danskerne skal sammensætte deres kost, mener Sisse Fagt.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.