Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

VK-regeringen var advaret om fald i børnetal

Det er den tidligere regerings brugerbetaling for barnløses skyld, at der bliver færre til at betale for fremtidens velfærdssamfund, siger Sophie Hæstorp Andersen.

- Jeg tvivler på, at ægtepars lyst til at få børn afhænger af, om det koster 10.000 eller 30.000 kroner. Det tvivler jeg på. For hvis det er afgørende, skulle de slet ikke få børn, for det er jo pebernødder i forhold til, hvad det koster at have børn.

Sådan sagde Bertel Haarder (V) til Ugeskrift for Læger, da han under VK-regeringen var sundhedsminister og med til at indføre brugerbetaling på fertilitetsbehandling. Men han havde ikke ret.

I dag har Dansk Fertilitetsselskab gjort regnskabet op. I 2011, det år barnløse par skulle betale for behandling, faldt fødselstallet med 900 børn.

Med den nuværende regerings tiltræden blev brugerbetalingen som noget af det første afskaffet. Men i Socialdemokratiet er der ærgrelse over de missede behandlinger.

- Konsekvensen af den førte politik er, at der i fremtiden vil være færre til at løfte fremtidens velfærdssamfund. Konsekvensen er også, at barnløse par, der ikke havde råd til selv at finansiere deres behandling, i dag er stillet dårligere. For i mellemtiden kan deres fertilitet været faldet yderligere, siger socialdemokraternes sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen.

- Man blev advaret fra alle sider om, at børnetallet ville falde. Alligevel valgte man at gennemføre brugerbetaling. Vi kan selvfølgelig ikke lave om på det, der er sket, men vi kan sikre, at det ikke sker igen, siger hun.

Sophie Hæstorp Andersen hæfter sig ved, at Venstre overfor Berlingske siger, at man ikke vil gennemføre brugerbetaling på fertilitetsbehandling igen. Hun håber, at erfaringerne vil brede sig til også at gælde andre områder af sundhedsområdet.

- Vi kan lære, at brugerbetaling i det danske sundhedsvæsen er en rigtig dårlig ide, uddyber hun. 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.