Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vinterbergs kollektiv-film deler de danske anmeldere i to

"Kollektivet" er pakket ind i 70'er-brune farver, men er en stærk historie om kærlighed, mener en anmelder.

København: Filminstruktøren Thomas Vinterbergs seneste film, "Kollektivet", om livet i et dansk bofællesskab i midten af 70'erne får i en række danske medier en flot modtagelse.

Flere avisanmeldere giver således filmen fem ud af seks mulige stjerner.

Det gælder blandt andet Politiken, der hæfter sig ved filmens fortælling om kærlighed.

- "Kollektivet" er ikke en dom over kollektiveksperimentet, men en stærk fortælling om, at kærligheden er svær at få til at lade sig gøre uanset hvad, skriver anmelder Katrine Hornstrup Yde, der kalder den "overlegent balanceret" og kvitterer med fem hjerter.

Samme karakter giver Berlingske og Kristeligt Dagblad.

Sidstnævntes anmelder bemærker også fortællingen om kærlighed i filmen på trods af indpakningen i "striksweatre, nøgenbadning, fællesmøder og alt for mange øller".

- Men rent dramaturgisk sker det udelukkende for at forstærke det kærlighedsdrama og det svigt, der er filmens inderste, sorgstemte og sindsoprivende ærinde, skriver Henrik Wivel.

Berlingskes anmelder havde på forhånd frygtet, at filmen på grund af temaet ville falde igennem, men han blev positivt overrasket.

- På papiret kunne den lille historie være blevet en parentes i instruktørens lidt ujævne filmografi, men ikke mindst takket være Trine Dyrholms tilbageholdte, men uforfærdede indsats, løfter filmen sig langt over det gennemsnitlige, skriver Kristian Lindberg.

Men træerne vokser ikke helt ind i himlen for Thomas Vinterberg, der for alvor brød igennem med "Festen" i 1998.

Både Jyllands-Posten, BT og Ekstra Bladet giver kun tre stjerner til "Kollektivet".

- Den gode nyhed er, at Thomas Vinterberg ikke er forfaldet til at lave en folkekomedie.

- Den dårlige nyhed er så, at på trods af, at "Kollektivet" tager afsæt i Vinterbergs egen opvækst, virker den sært upersonlig og uvedkommende, skriver Ekstra Bladets anmelder Henrik Queitsch, der kalder den hans "svageste film til dato".

Jyllands-Postens anmelder er heller ikke begejstret.

- Thomas Vinterbergs "Kollektivet" rammer tidsånden, men filmens fokus er for rodet og utroværdigt, lyder dommen.

Filmmagasinet Ekko og musik- og filmmagasinet Soundvenue giver henholdsvis fire og tre stjerner til "Kollektivet".

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.