Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ville sprænge bombe i København: Terror-tiltalt har afsløret sin skandinaviske kontakt

En syrisk mand, bosiddende i Sverige, var angiveligt kontaktperson for den 21-årige mand, som i Tyskland er tiltalt for at planlægge terror i København. Det kom frem ved dagens retsmøde.

Navnet på den skandinaviske kontaktperson, “Moyad”, som den 21-årige syriske flygtning D.K kommunikerede med inden sin anholdelse i november 2016, er tirsdag kommet frem i forbindelse med retssagen i Ravenburg i det sydlige Tyskland.
Navnet på den skandinaviske kontaktperson, “Moyad”, som den 21-årige syriske flygtning D.K kommunikerede med inden sin anholdelse i november 2016, er tirsdag kommet frem i forbindelse med retssagen i Ravenburg i det sydlige Tyskland.

De planlagde et terrorangreb i København og kommunikerede via WhatsApp.

Navnet på den skandinaviske kontaktperson, “Moyad”, som den 21-årige syriske flygtning med navneinitialerne D.K. kommunikerede med inden sin anholdelse i november 2016, er tirsdag kommet frem i forbindelse med retssagen i Ravenburg i det sydlige Tyskland.

D.K sidder i disse dage på anklagebænken, tiltalt for at planlægge et terrorangreb i København.

Ifølge D.Ks eget vidneudsagn under retssagen kommunikerede han med Moyad via WhatsApp og med en anden person, der kalder sig Abu Maria, via Facebook Messenger.

Kobling til angreb i Malmø

Det er ifølge Berlingskes oplysninger lykkedes de tyske myndigheder at linke det svenske mobilnummer, som D.K. har været i kontakt med på WhatsApp, til en person i Malmø, som myndighederne mener, er Moyad. Han har tidligere indrømmet over for svensk politi, at han var indehaver af nummeret.

Den 30-årige mand har angiveligt været anholdt for et angreb på en shia-moske i Malmø i oktober sidste år. Han var tiltalt for at kaste to molotovcocktails ind gennem et vindue i bygningen, men blev i april frikendt i sagen på grund af manglende beviser.

Ifølge D.Ks eget udsagn modtog han instrukserne til forberedelse af angrebet i København, fordi Moyad selv var under overvågning sidste efterår.

Moyad, der ifølge Berlingskes oplysninger kom til Sverige i september 2015 med sin kone og søn fra Syrien, er ifølge den tyske statsanklager ikke på nuværende tidspunkt genstand for efterforskning – hverken i Danmark eller i Sverige.

Mens D.K. tidligere har formuleret det som om, han har været i kontakt med to personer i Skandinavien bosat i enten Danmark og/eller Sverige, opstod der under tirsdagens retsmøde forvirring om, hvorvidt Abu Maria og Moyad faktisk er samme person, da D.K. kom med modsatrettede forklaringer.

17.000 tændstikker i bagagen

D.K blev arresteret 20. november 2016, da han forsøgte at rejse til Danmark med en rygsæk, der indeholdt 17.000 tændstikker, syv batterier, fyrværkeri og seks walkie-talkier.

Han er anklaget for at planlægge et terrorangreb på et tætbefolket, men ikke navngivet sted i København.

Berlingske har spurgt Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Danmark om, hvorvidt tjenesten er bekendt med D.K.s medsammensvorne. PET har ikke ønsket at kommentere sagen, så længe den fortsat kører.

Dommen ventes at falde onsdag i denne uge.

Berlingske er bekendt med D.K. og Moyads fulde navne, men da ingen af de to er dømt i den konkrete sag, vælger vi ikke at bringe navnene.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.