Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vikinger tidligere i Amerika end vi troede

En arkæolog, der har fundet flere nye spor af vikinger i Canada, mener at de gamle nordboere kom tidligere til Nordamerika end hidtil antaget. Det kan betyde, at historien om europæernes kolonisering af Nordamerika skal skrives om.

Vi har desværre ingen fotos i vores database af vikingernes togter omkring år 1000, så De må nøjes med dette billede af den moderne vikingeskibskopi Havhingsten.
Vi har desværre ingen fotos i vores database af vikingernes togter omkring år 1000, så De må nøjes med dette billede af den moderne vikingeskibskopi Havhingsten.

Lidt rottehår og nogle metalspor kan sammen med en smule garn fra arktisk hare og pels fra polarræv være med til at skrive historien om de første europæere i Nordamerika om.

Ifølge historiebøgerne var vikingen Leif Eriksson og hans mænd de første europæere, der nåede Nordamerika omkring 1000, da de fandt vej til det såkaldte Helluland, der ligger i det nordøstlige Canada og i dag bliver kaldt Baffin Island. Senere sejlede han mod syd til Newfoundland, hvor bopladsen L’anse aux Meadows i dag er det eneste kendte vidnesbyrd om, at vikingerne prøvede at kolonisere Nordamerika.

Men udgravninger og undersøgelser af bopladser foretaget gennem en årrække af arkæolog Patricia Sutherland fra Canadian Museum of Civilization tegner måske et helt nyt billede af vikingerne, også kaldet nordboerne, i Nordamerika. Måske kom de første vikinger allerede til Helluland 75-100 år før Leif Eriksson, og måske byggede de huse og handelsstationer flere steder på Baffin Island.

Ifølge Patricia Sutherland er der fundet rester af rottehår på nogle af bopladserne, og da rotter ikke er oprindelige dyr i Nordamerika, må de i sin tid være blevet bragt dertil. På samme måde er der fundet rester af garn lavet af bl.a. arktisk hare, og da skrællingerne, som vikingerne kaldte de oprindelige folk i Nordamerika, heller ikke kendte til at spinde garn, må det stamme fra vikingerne.

Dertil kommer, at Patricia Sutherland og hendes kollegaer har fundet rester af slibesten til metalvåben og metalspor. Skrællingerne kendte heller ikke til metal.
»Vi har undersøgt fire steder, og alle steder har vi fundet garn lavet af hare og rester af slibesten,« siger Patricia Sutherland til Berlingske Tidende.

Foreløbige resultater fra kulstof 14-analyser af rottehår og andre efterladenskaber på bopladserne når desuden frem til, at de kan være ældre end det hidtil tidligst kendte tidspunkt for vikingernes ankomst til Nordamerika.

»Vi er stadig i gang med at datere fundene, men umiddelbart ser de ud til at være gamle. Vi bliver dog nødt til at tage det forbehold, at dateringerne kan være kontaminerede og derfor ikke holder,« siger hun:

»Vi bliver nødt til at være åbne overfor, at nogen kan være kommet til Nordamerika, før de islandske sagaer fortæller os. Måske 75-100 år tidligere. Måske er det ekspeditioner eller opdagelsesrejsende helt fra Skandinavien eller fra Island.«

Ifølge de islandske sagaer var vikinger allerede i 985 nået til Nordamerika. Det skete, da Bjarni Herjolfssons skib blev blæst ud af kurs ved Grønland og nåede så langt mod vest, at der var land i sigte. Cirka 15 år senere forlod Leif Eriksson Østerbygden i Grønland, sejlede i Bjarni Herjolfssons kølvand og nåede til sidst frem til Helluland, Markland og Vinland, sådan som vikingerne kaldte Nordamerika.

»Vores forskning tegner et billede af, at der var kontakt mellem vikingerne og de oprindelige folk flere steder på Baffin Island,« siger Patricia Sutherland.
Det her betyder vel, at historien om Nordamerika måske skal skrives om?
»Det er der nogle, der siger,« lyder det fra den canadiske arkæolog.

Ifølge museumsinspektør Georg Nyegaard fra Grønlands Nationalmuseum »ser det ud til«, at Patricia Sutherland med slibestenene og metalresterne »har fundet den rygende pistol«.

»Det betyder, at der må have været nordboer dér,« siger han.
Georg Nyegaard er dog ikke overrasket over, at der dukker nye spor af nordboerne op i arktisk Canada.

»Det er forventeligt, at nordboerne har været der meget mere, end der i dag er vidnesbyrd om. De har bl.a. hentet tømmer og pelsvarer i Nordamerika,« siger han:

»Men deres ophold på Baffin Island har været korte. Måske kun om sommeren. Baffin Island er ugæstfri og kold om vinteren. Koldere end Grønland.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.