Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vi vil spise grønsager der har været kort tid undervejs

De fleste danske forbrugere siger, at vi gerne vil købe lokalt producerede fødevarer. Vi gør det dog ikke i så høj grad, som vi kunne tænke os.

Gårdbutikker som Esrum Møllegaards giver forbrugerne mulighed for at støtte lokale fødevareproducenter, men mange danskere ville købe mere lokalt, hvis varerne var nemmere tilgængelige.
Gårdbutikker som Esrum Møllegaards giver forbrugerne mulighed for at støtte lokale fødevareproducenter, men mange danskere ville købe mere lokalt, hvis varerne var nemmere tilgængelige.

Inden for det seneste år har seks ud af 10 danske forbrugere bevidst valgt at købe en fødevare fra en mindre fødevareproducent, der ligger inden for en radius af 30 km fra deres bopæl.

Det viser en rundspørge fra Forbrugerrådet Tænk, som i april og maj måned har spurgt et repræsentativt udsnit af danske forbrugere om deres syn på og forbrug af lokalt producerede fødevarer.

Velviljen over for de lokale fødevarer er dog meget større end de faktiske indkøb viser rundspørgen. For mens 58 procent af forbrugeren har prøvet at købe en lokal fødevare inden for det seneste år, er der langt flere, der ville købe lokalt, hvis det var nemmere tilgængeligt. Et endnu større flertal er dog villige til at betale flere penge for lokalt producerede varer, hvis de altså var mere tilgængelige: 

  • 76 % vil i høj eller meget høj grad købe flere lokale fødevarer fra små producenter, hvis tilgængeligheden blev bedre
  • 82 % er villige til at betale ekstra for fødevarer produceret af små producenter fra lokalområde.
  • 6 % forventer at prisniveauet er meget dyrt for lokale fødevarer. Halvdelen forventer at lokale fødevarer er lidt dyre. Kun 4 % forventer, at lokale fødevarer er billigere.

Kun 17 procent har svaret, at de aldrig køber en lokalt produceret fødevare, mens 25 procent har svaret, at det ved de ikke, om det har gjort. De fleste, som har købt lokalt producerede fødevarer, gør det 1-3 gange om måneden.

I alt har 962 forbrugere ud af 2.712 adspurgte svaret på Forbrugerrådet Tænks spørgsmål om lokale fødevarer. Forbrugerne fordeler sig på hele landet, og der er en pæn forskel på landsdelene i viljen - eller muligheden - for at købe lokalt. Under halvdelen af forbrugerne i hovedstaden har købt lokale varer, mens det er syv af ti i Nordjylland og i Syddanmark.

Af dem, der køber lokale fødevarer, gør 67 pct. det, fordi de gerne vil støtte de lokale producenter. 59 procent lægger vægt på at få bedre kvalitet, og 57 procent gør det for at få friskere fødevarer. Der er mulighed for at have flere grunde til at købe lokalt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.