Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vi uddanner os til at blive ateister

Den stigende andel af ateister på verdensplan skyldes først og fremmest, at flere har fået en uddannelse, mener en dansk religionsforsker. En anden undrer sig over, at der ikke er flere ateister.

En religionsforsker finder det »forrygende«, at der i vores naturvidenskabelige tidsalder ikke er endnu flere, der er ateister.
En religionsforsker finder det »forrygende«, at der i vores naturvidenskabelige tidsalder ikke er endnu flere, der er ateister.

Når befolkningen bliver klogere, så går det ud over kirken, moskéen og templet.

Andelen af ateister og agnostikere er stigende og udgør ifølge en omfattende undersøgelse fra det amerikanske forskningsinstitut Pew Forum on Religion and Public Life nu 16 procent på verdensplan. Det er ifølge religionsforsker Brian Arly Jacobsen fra Københavns Universitet » et relativt stort tal i forhold til tidligere undersøgelser«, og det skyldes først og fremmest, at uddannelsesniveauet stiger på verdensplan, vurderer han.

- Uddannelse fører til, at folk reflekterer mere over deres eget liv og ikke automatisk reproducerer deres forældres måde at tro på og praktisere religiøsitet på. Det fører i nogle tilfælde til, at folk vælger religion fra, siger Brian Arly Jacobsen.

- Det har vi set i Europa igennem mange år, men vi ser det også i Latin- og Sydamerika, hvor uddannelsesniveauet stiger kraftigt. Og vi kan se af undersøgelsen, at der er mange fra det område i kategorien af ateister.

Religionsforskeren påpeger, at de amerikanske forskere har talt både ateister, agnostikere og individer, som ikke kan identificere sig med de dominerende religioner, med i gruppen af »ikke troende«. Men han anerkender, at flere vælger at forsage Gud, Allah og Vishnu og alle deres gerninger.

- I USA kan udviklingen være en reaktion på, at evangelistiske, kristne bevægelser spiller en stor rolle især på den politiske højrefløj, siger Brian Arly Jacobsen.

I Nordkorea, hvor størstedelen af befolkningen er erklærede ateister, er forklaringen en anden.

- Religion får ikke lov til at spille rolle, siger Brian Arly Jacobsen med henvisning til, ateisme er udstukket som den foretrukne »religion« fra styret i Pyongyang.

Religionsforsker Tim Jensen, der er studieleder på Institut for Historie på Syddansk Universitet, vælger en lidt anden tilgang til den voksende andel af ateister.

- Man kan vende den om og sige, at det er forrygende, at så mange stadig er religiøse. Vi ved alle, at religionsmyter netop bare er myter, at verden ikke blev skabt på seks dage, og at Jesus ikke gik på vandet. 150 år efter Darwin er der blevet skabt så mange naturvidenskabelige mirakler over hele verden og med en månelanding, og så har så få taget konsekvensen af de resultater, som naturvidenskaben er kommet frem til og er stadig religiøse, siger Tim Jensen.

På den anden side undrer religionsforskeren sig også over, at så mange kan sige sig helt fri for at dyrke religion.

- Der ligger ting i religion, der kan være meget svære at slippe selv for rationelle mennesker, da mennesker ikke altid tænker rationelt. Det kan være, når de er syge eller er ved at styrte ned med et fly. Jeg gør mit bedste hver dag for at blive en god ateist, men det er svært, da vi er sovset ind i religion hele tiden, siger Tim Jensen.

32 procent af verdens befolkning er kristne, 23 procent er muslimer, og så kommer ateisterne som den tredjestørste gruppe. Derefter kommer hinduisterne og buddhisterne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.