Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vi tvivler på Troels Lunds uskyld i skattesagen

Langt flere danskere vurderer, at Troels Lund Poulsen forsøgte at påvirke Thornings skattesag, end at han ikke gjorde. Især røde vælgere har mistillid til den forhenværende minister.

»Nej, jeg gjorde ikke noget.«

»Nej, jeg har ikke haft diskussioner med nogen.«

»Nej, jeg har ikke hørt om nogen strategi eller deltaget i nogen drøftelser.«

Tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) afviste kategorisk, at han blandede sig i eller forsøgte at påvirke Helle Thorning Schmidt (S) og Stephen Kinnocks skattesag, da han 23. oktober i år blev afhørt af skattesagskommissionen. Kommissionen undersøger især, om der skete uretmæssig påvirkning, da Skat sommeren 2010 frikendte Thorning og Kinnock for skattespekulation. Og Lund Poulsen fastslog gentagne gange i sin vidneforklaring for kommissionen, at han på ingen måde forsøgte at påvirke forløbet.

»Jeg er fuldstændig klar over, at jeg ikke kan sidde og træffe afgørelser om skat,« lød det fra Troels Lund Poulsen.

Men store dele af danskerne tror ikke på ham.

Gallup har for Berlingske spurgt en repræsentativ gruppe vælgere, om de vurderer, at Lund Poulsen eller andre Venstre-folk forsøgte at påvirke Skats afgørelse i Thorning og Kinnocks sag. 47 pct. siger ja, 20 pct. siger nej, 33 pct. ved ikke.

»Det, der slår igennem her, er den usikkerhed, som har hersket om Troels Lund Poulsens rolle, fra sagen blev afsløret i efteråret 2011. Usikkerheden består i – med alle de informationer, der foreløbig er kommet frem – hans præcise rolle i hændelsesforløbet,« siger professor i offentlig forvaltning Jørgen Grønnegård Christensen, Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

Berlingske og dagbladet Information har bl.a. afsløret, hvor dybt Troels Lund Poulsen eksempelvis evnede at gå ned i Kinnocks sag på et lukket møde 16. september 2010, da det første udkast til afgørelsen lå parat. Lund Poulsen ville bl.a. vide, om Thornings køb af en lejlighed på Amager i 2000 betød, at hun og Kinnock aldrig havde sluppet dansk skattepligt, da parret flyttede til Belgien i 1999. Underforstået: Om Skat Københavns frikendelse af Kinnock dermed var forkert. Lund Poulsen ville også vide, om Kinnocks afgørelse kunne omgøres ved Skatterådet.

Under afhøringen i skattesagskommissionen erkendte Lund Poulsen faktisk at have stillet disse spørgsmål.

»Jeg spørger, om to-tre måneder er nok til at komme ud af skattepligt. Men jeg vil sikre mig, at alle får samme behandling, uanset om man hedder Jens Hansen eller Kinnock. Og hvis nogen i samme situation har fået en anden afgørelse, hvordan forholder man sig så,« sagde Lund Poulsen.

Senest er Lund Poulsen kommet under yderligere pres, efter at skattedirektør Lisbeth Rasmussen, Skat København, har fortalt kommissionen, at daværende departementschef Peter Loft følte sig voldsomt presset af Lund Poulsen i dagene efter mødet 16. september 2010.

Rød kontra blå blok

Dykker man længere ned i målingen fra Gallup, viser det sig, at hele 80 pct. af dem, der stemmer på rød blok, vurderer, at Lund Poulsen eller andre Venstre-folk forsøgte at påvirke skattesagen, mens blot 23 pct. fra blå blok er af samme opfattelse.

»Det viser, hvor gennempolitiseret denne sag er,« konstaterer professor Jørgen Grønnegård Christensen.

På spørgsmålet om, hvor farlig sagen er for Venstre, svarer professoren:

»I det korte perspektiv sprængfarlig. I det længere perspektiv betyder den ikke noget. Det er en enkeltsag. Men den er farlig for Lund Poulsen.«

Via Venstres pressetjeneste siger Troels Lund Poulsen, at han har vidnet for kommissionen og ikke har yderligere kommentarer. Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, siger om Gallups måling:

»Der foregår en skattesagskommission. Vi var først til at opfordre til, at den blev nedsat, så hver en sten kan blive vendt. Jeg har fuld tillid til, at de kommer rundt i alle hjørner og får kortlagt forløbet.«

»Vi kommer det ikke nærmere. Der pågår en skattesagskommission. Når den drager en konklusion, forholder vi os til den. Det nytter ikke med alle mulige mellemkonklusioner,« siger Ellen Trane Nørby.

Målingen fra Gallup er baseret på webinterview og foretaget i perioden 10.-12. november 2012 blandt 1.158 personer over 18 år. De anvendte svar i Gallups undersøgelse er behæftet med en statistisk usikkerhed på 2,5-3,1 pct.B

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.