Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vi skrotter brugbar elektronik for mange millioner

Der er op til 140 millioner kroner at hente årligt, hvis udsmidte apparater blev genbrugt, viser undersøgelse.

Hvert fjerde husholdningsapparat såsom kaffemaskiner og blendere, som vi smider ud, fungerer fint. Det viser en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet (SDU) af kasseret elektronik.

- Det undrer mig, at folk smider så meget ud, som virker glimrende, siger ph.d-studerende Keshav Parajuly fra SDU Livscykluscenter.

Mængden af apparater, som fungerede, var endda større. Men nogle var så gået i stykker, da de blev kastet ind i buret på genbrugsstationen.

- Store værdier går tabt. Hvis de fungerende elektronikprodukter blev solgt videre til genbrug, var den samlede årlige gevinst mellem 65 og 140 millioner kroner, siger han.

Han har stået på hovedet i Odense i lokale genbrugsstationers bure med kasserede små husholdningsapparater og billedskærme.

Op mod fem ton elektronikaffald blev inspiceret og testet. 22 procent af alle husholdningsapparaterne fungerede upåklageligt. Det samme gjaldt syv procent af billedskærmene.

- Vi fandt kameraer, computere og endda en blender, som aldrig var kommet ud af indpakningen, siger Keshav Parajuly.

Ifølge centerleder Henrik Wenzel fra SDU Livscykluscenter står vi i et vadested i vores måde at genbruge højværdiprodukter som elektronik.

- I dag smadrer vi dem bare til pindebrænde for at genvinde lidt af metallet i dem. Men på den måde henter vi kun ti procent af værdierne ud af dem, siger han.

Ifølge Wenzel var det mest perspektivrige, hvis virksomhederne selv tog ansvar for deres produkter eller sågar ejede og udleasede dem.

- Mange er i forvejen trætte af løbende opgraderinger af computere og måske villige til at betale for at leje i stedet, hvis det ikke er dyrere end at købe computeren.

- Dermed får virksomhederne et større incitament til at holde produkterne ved lige samt nyttiggøre delene i dem i nye produkter, siger han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.