Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vi lader os rive med af positive meningsmålinger

Vælgerne stemmer på partier, der har fremgang i meningsmålingerne, viser ny forskning.

ARKIVFOTO. Forsker Kasper Møller Hansen mener på baggrund af undersøgelsen, at der hviler et stort ansvar på nyhedsmedierne som formidlere af meningsmålinger.
ARKIVFOTO. Forsker Kasper Møller Hansen mener på baggrund af undersøgelsen, at der hviler et stort ansvar på nyhedsmedierne som formidlere af meningsmålinger.

Omtale af gode meningsmålinger giver politiske partier et ekstra nøk opad, mens dårlige meningsmålinger har den modsatte effekt. Det viser ny forskning ifølge Politiken.

Forskningsprojektet fra Københavns Universitet er det første til systematisk at undersøge, hvordan meningsmålinger påvirker danskernes stemmeadfærd.

Professor i statskundskab Kasper Møller Hansen står bag undersøgelsen. Han forklarer, at vælgerne simpelthen hopper med på det vindende hold for både små og store partier.

»Vi taler om ret store effekter. Vælgerne læser meningsmålinger med stor seriøsitet og lader sig rive med eller stikker af fra partiet«, siger han til avisen.

3.000 danskere har i undersøgelsen læst en kort fiktiv avisartikel med en meningsmåling og derefter svaret på, hvad de ville stemme, hvis der var valg i morgen.

Artiklen handler om opbakningen til enten Socialdemokraterne eller de konservative og har enten været af positiv eller negativ karakter.

For Socialdemokraterne kan en fiktiv fremgang i meningsmålingerne på 5 procentpoint veksles til en øget tilslutning fra 18,1 procent til 21,5 procent, viser undersøgelsen, hvilket svarer til, at partiet vokser knap en femtedel efter omtale af, at det har politisk medvind.

For de konservative får en fremgang på 2 procentpoint opbakningen til at gå fra 3,7 procent til 6 procent, hvilket svarer til en relativ stigning på 62 procent. Tilbagegang i meningsmålingerne betyder omvendt, at færre vil stemme på partierne og generelt synes dårligt om dem.

Kasper Møller Hansen mener, at der hviler et stort ansvar på nyhedsmedierne som formidlere af meningsmålinger.

»Det kan være ret fatalt at udkomme med en tidlig meningsmåling, for det betyder, at man risikerer at manipulere med offentligheden«, siger han til Politiken.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.