Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vi køber kopicigaretter fyldt med ekskrementer og plastik

En ny rapport viser, at handlen med sundhedsskadelige kopicigaretter er steget med 10 millioner på et år.

Handlen med kopicigaretter er stærkt stigende.
Handlen med kopicigaretter er stærkt stigende.

København. Det er ikke kun kopimøbler og kopitasker, danskerne køber flittigt.

En ny rapport fra revisionshuset KPMG viser, at handlen med kopicigaretter i Danmark er steget fra 20 til 30 millioner cigaretter fra 2014 til 2015.

Det svarer til, at hver femte solgte cigaret er illegal.

Ifølge Tobaksproducenterne ser man stigningen, fordi de kriminelle bagmænd har for let spil.

- Vi formoder, at grunden er, at der er relativ høj gevinst for de organiserede kriminelle, og samtidig er der en lav risiko, siger direktør Louise Feilberg.

En kopicigaret er ulovligt produceret og kommer eksempelvis fra Østeuropa, hvorfra den smugles op til Danmark og sælges videre på det sorte marked.

Det sker blandt andet på det sociale medie Facebook i lukkede fora.

Tobaksproducenterne ønsker forsat øget samarbejde med de danske myndigheder for at komme handlen til livs.

Men de mener også, at danskerne bør bruge deres sunde fornuft og gå uden om de billige cigaretter, der kan være endnu mere sundhedsskadelige end almindelige cigaretter.

- Vi har fået nogle af dem undersøgt i laboratorier, og kopicigaretter udgør en stor sundhedsmæssig risici, fordi de indeholder alt fra rotteekskrementer til plastik og asbest, siger Louise Feilberg.

Samtidig advarer hun om sikkerhedsfarer ved kopiprodukterne.

- Så er der også et sikkerhedselement, man skal tænke på. For lovlige cigaretter er kontrolleret på mange måder. Blandt andet er de selvslukkende, og det kan man ikke kontrollere ved en kopicigaret, lyder det.

Ifølge KPMG's rapport blev der sidste år røget 150 millioner illegale cigaretter i Danmark.

Det svarer til 2,5 procent af alle handlede cigaretter i 2015 mod 1,8 procent i 2014 og 3,7 procent i 2013.

Samlet set betyder det illegale cigaretsalg i 2015, at den danske statskasse gik glip af 245 millioner kroner i tabte afgifter, lyder tobaksproducenternes beregninger.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.