Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vi finder spritkørsel »helt uacceptabelt«

Hele 98 procent af danskerne tager skarpt afstand fra kørsel med alkohol i blodet, viser ny undersøgelse. Alligevel kører tusindvis af bilister spritkørsel.

Det er langt fra okay at sætte sig bag rattet med en alkoholpromille på den forkerte side af 0,5.

Det mener 98 procent af danskerne, der i en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden foretaget blandt 1.010 personer svarer, at spritkørsel er »uacceptabelt« eller »helt uacceptabelt«.

Men der er langt fra holdning til handling, for selvom danskerne ikke accepterer den farlige kombination af alkohol og trafik, bliver 13.000 personer årligt sigtet for spritkørsel i Danmark.

- Og vi forventer, at det reelle antal spritbilister på vejene er langt højere. Det er selvfølgelig rigtig fint, at danskerne er imod det, men så må de gøre noget. Vores strategi er at hive fat i spritbilisternes omgivelser og få dem til at gribe ind, siger kampagneprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, Michelle Laviolette.

Det er nemlig der, der er mulighed for at sætte ind, vurderer hun. Tidligere undersøgelse har vist, at otte ud af 10 danskere har siddet sammen med en, der drak alkohol og bagefter kørte bil, og ifølge Michelle Laviolette er det stadig meget tabubelagt at blande sig i andres alkoholforbrug.

- Vi er meget berøringsangste, for vi føler, at vi stempler andre som nogen, der ikke har kontrol over deres liv, hvis vi griber ind. Jeg tror, det er det problem, der er en af de største årsager til de mange spritbilister, siger hun.

Spritkørsel er skyld i hver femte dræbte i trafikken, og i årene 2007-2011 har 324 personer mistet livet i trafikulykker, hvor føreren var spirituspåvirket. I samme periode er 1.698 kommet alvorligt til skade i ulykker med alkohol involveret.

Promillegrænsen for spirituskørsel er på 0,5, og første gang man bliver taget i en politikontrol, får man frakendt kørekortet enten betinget eller ubetinget afhængigt af promillens størrelse. Det er også promillen, der afgør, hvor stor bøden for spritkørslen er, og om man skal have en betinget fængselsstraf eller ej. Straffen og frakendelsen af kørekortet skærpes, hvis man bliver fanget igen.

Derudover skal spritbilister gennemføre et alkohol- og trafikkursus, der udbydes af regionerne. Koordinatorerne af kurserne inddeler spritbilisterne i seks grupper: chancebilisterne, vanekørerne, de overraskede, dagen-derpå-bilisterne, affektkørerne og alkoholmisbrugerne.

- Der er en god blanding af dem alle sammen, og jeg kan ikke sige, hvem der er flest af. Men det er i hvert fald mit indtryk, at handling og holdning slet ikke hænger sammen. Dem, der kommer hos os, synes, at spritkørsel er noget forfærdeligt noget, og de er meget flove over det, fortæller alkohol- og trafikkoordinator i Region Syddanmark, Vivi Dixen Møller.

Hun har årligt 1.300 kursister, og 63 procent af dem angiver, at de var bevidste om, at de kørte spritkørsel, mens de resterende 37 procent ikke anede, at de havde for høj en promille til at sætte sig bag rattet.

- Jeg oplever, at folk for det meste tænker, at det nok skal gå, at det nok ikke er så slemt, og at de jo ikke skal køre så langt, men så er de altså blevet for fulde til at køre, siger Vivi Dixen Møller.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.