Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vi er verdens mest mentalt nedslidte

Danmark er det land i verden, hvor flest mennesker forlader arbejdsmarkedet, fordi de er psykisk slidt ned, viser OECD-rapport.

Danmark er det land i verden, hvor flest mennesker må forlade arbejdsmarkedet på grund af psykisk sygdom. Det nedslående faktum fremgår af en omfattende OECD-rapport, der afslører, at når fire danskere fik en førtidspension eller et fleksjob i 1995, så var den ene af dem slået ud af sin egen psyke. I dag er det hver anden, der har så svære psykiske problemer, at vedkommende ikke kan klare et normalt arbejde.

Det gør Danmark til global frontløber for en international tendens, hvor sygdomme i sindet sengelægger en stadigt stigende del af arbejdsstyrken. Vi er kort sagt verdens mest mentalt nedslidte.

»Det er en ekstremt bekymrende udvikling, fordi vi ser ikke kun, at et stigende antal falder ud af arbejdsmarkedet. Vi ser samtidig, at det sker for stadigt yngre mennesker. Hvor den typiske mentalt nedslidte var omkring 55 tidligere, så er de i dag lige under 50,« siger Christopher Prinz, ph.d. i demografi, senioranalytiker i OECD og forfatter til rapporten.

Palle Ørbæk, dr.med. og direktør i Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, understreger, at nedslidende lidelser som stress og depression kan behandles:

»Derfor er det tragisk, når det fører til udstødelse. Det er vi åbenbart ikke gode nok til at håndtere.«

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) erkender, at »vi har et meget stort arbejde at gøre her«. Hun forhandler i disse dage med Folketingets partier om en reform af førtidspensionen.

Her foreslår regeringen, at ingen under 40 år skal kunne modtage førtidspension. De skal i stedet igennem et udviklingsforløb med psykologbehandling eller coachingforløb.

Det er Socialdemokraterne som udgangspunkt positive over for.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.