Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vi er nogle værre madsvin

Mellem 30 og 50 procent af verdensproduktionen af fødevarer smides ud, fremgår det af britisk rapport.

Vi er nogle værre madsvin.

Op mod to mia. ton fødevarer svarende til mellem 30 og 50 pct. af verdensproduktionen, når aldrig frem til verdensbefolkningens tallerkener.

Det fremgår af en ny rapport fra den britiske Institution of Mechanical Engineers, der skyder skylden på både forbrugere, landbrug og fødevarebutikker.

Forbrugerne forlanger alt for perfekt frugt og grønt, supermarkeder lokker forbrugerne til at købe for meget med deres »køb tre for to«-tilbud, landmænd smider glimrende fødevarer ud af kosmetiske årsager, og i mange led opbevares fødevarer under for dårlige forhold.

Rapportens forfattere konkluderer, at »omfanget af spild er en tragedie, der ikke kan fortsætte, hvis vi på en bæredygtig måde skal imødekomme fremtidens fødevarebehov.«

Det samlede danske madspild er efter alt at dømme nogenlunde på højde med det globale niveau. I 2010 anslog Landbrug & Fødevarer, at en dansk gennemsnitsfamilie med to voksne og to børn smider mad ud for ca. 10.000 kr. om året, svarende til 20 pct. af husholdningens madbudget. Samtidig vurderede man, at der i hele det danske samfund årligt smides ca. 540.000 ton spiselige fødevarer ud, hvor godt og vel halvdelen spildes i fødevaresektoren og resten i husholdningerne.

Producenter og butikker gør en indsats´

Stifteren af forbrugerbevægelsen »Stop spild af mad« Selina Juul, understreger dog, at der både nationalt og internationalt gøres en indsats for at komme det omfattende madspild til livs.

»Der er ikke meget nyt i den britiske rapport, og jeg synes, at den fokuserer for meget på problemet og for lidt på at være konstruktiv,« siger hun.

Selina Juul forklarer bl.a., at EU har iværksat et projekt ved navn FUSION, der har fokus på at nedbringe madspildet i samtlige medlemslande, og hun peger på, at supermarkedskæden Rema 1000 gør en indsats for at mindske spildet bl.a. ved bevidst at droppe de lokkende »Tag tre for to«-tilbud og lignende.

I dagligvarekoncernen COOP med 1.200 danske butikker har man ingen planer om at droppe slagtilbud på store mængder madvarer.

»Men tilbud med skarpe priser på store mængder finder du overvejende i vores store og familieorienterede butikker, hvor folk alligevel køber stort ind,« siger informationsdirektør Jens Juul Nielsen.

Uden at kende tallet præcist vurderer han, at der i COOP-butikkerne smides mindre end én procent af madvarerne ud:

»Vi har et meget effektivt teknologisk distributionssystem, der medvirker til at mindske spildet. Desuden er marginalerne små i dagligvarebranchen, så vi jagter enhver unødvendig omkostning - ikke mindst madspild.«

Kartofler ender på lossepladsen

Den britiske rapport peger bl.a. på, at kartofler smides ud i den helt store stil.

Det kan man nikke genkendende til hos danske kartoffelavlere, hvor man både peger på sig selv og på supermarkederne som syndere.

»Vi er i fuld gang med at løfte kvaliteten af danske kartofler, men der smides stadig mange kartofler ud i produktionsledet, fordi de er blevet rådne, grønne eller har fået skår under høsten,« siger den tidligere formand for den netop nedlagte Dansk Kartoffelproducent-forening, kartoffelavler Jørgen Nederby.

Han mener dog, at supermarkederne er de værste syndere:

»Alt for ofte står kartoflerne i et varmt og fuldt belyst hjørne af butikken.«

Danske frugtavlere føler til gengæld, at man har god samvittighed på området.

»Selvfølgelig er der rådne æbler og pærer iblandt. Men hvis frugterne ikke lever op til den æstetiske standard, bliver de ganske enkelt presset til saft og most,« forklarer Peter Pilsby, salgschef hos Gasa Nord Grønt.

Ifølge Selina Juul fra »Stop spild af mad« ligger Danmark nogenlunde midt i det europæiske felt med hensyn til madspild.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.