Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Vi er en nation, der er hurtig til at tilgive vores ikoner, og Riis havde været bedre stillet ved at tage hele lussingen ad en omgang«

Tom Lund var formand for Danmarks Cykle Union fra 2005-2012. I den periode indrømmede Bjarne Riis at have brugt doping.

Saxo Bank pressemøde d. 02.08.10. Alberto Contador blev præsenteret som ny rytter.
Saxo Bank pressemøde d. 02.08.10. Alberto Contador blev præsenteret som ny rytter.

»Jeg har jo haft den oplevelse både at tildele Bjarne Riis Danmarks Cykle Unions æresnål og tage den fra ham igen.

Det var ubehageligt at skulle tage den fra ham igen. Det var i maj 2007, efter han havde indrømmet sin brug af doping. Jeg husker, at jeg ringede ham op og sagde det, og han kunne godt forstå det. Der var ikke så meget at diskutere set fra vores side. Den første stavelse i den pris er ære, og så kan man ikke beholde nålen, når man har snydt sig til de fleste af sine resultater. Han returnerede æresnålen med brev.

Jeg er ikke bare tidligere formand i DCU, men også cykelentusiast, og i rollen som det sidste har Bjarne Riis også givet mig mange store oplevelser. Som alle andre danskere var jeg vildt begejstret over at se en dansker markere sig, som Riis gjorde det i Touren i 90erne. Fra 1993 og fremefter begyndte min kone og jeg altid at tage til Paris for at se afslutningen af Touren, så vi stod med dannebrog i rygsækken og baguettes i hånden, da han vandt i 1996.

Så selv om han har økonomiseret med sandheden og været en del af en kultur, der var baseret på løgn og fortielse, så anerkender jeg, at Riis har stået for meget positivt i sporten og har haft en enorm betydning og effekt på talentudviklingen i dansk cykelsport. Der er blevet set op til det, han har lavet, og han har skabt et cykelhold, som det for mange danske talenter blev en logisk drøm at komme på. Det blev en karrierevej for mange unge danske ryttere ud til de største cykelløb i verden.

Jeg kunne stadig godt ønske mig, at han havde svaret på nogle flere ting om, hvad der er foregået på holdet. Jeg synes, at han har en forpligtelse til at give en forklaring på de beskyldninger om organiseret doping, som der har været. Og jeg tror egentlig godt, at han kunne have lagt kortene på bordet og have haft en plads i sporten stadigvæk. Vi er en nation, der er hurtig til at tilgive vores ikoner, og Riis havde været bedre stillet ved at tage hele lussingen ad en omgang.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.