Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vi er alle hashdyrkere

Danskerne køber i stor stil cannabisfrø til at dyrke derhjemme. Det er fuldt lovligt og har givet forhandlerne kronede dage.

Fra sin forretning på Falster sælger Jan Danum skunkfrø gennem www.skunk-froe.dk. Han regner med at runde én mio. kroner i omsætning i år.
Fra sin forretning på Falster sælger Jan Danum skunkfrø gennem www.skunk-froe.dk. Han regner med at runde én mio. kroner i omsætning i år.

Den gråsorte baggrund på www.skunk-froe.dk står som det kedelige modstykke til hjemmesidens ellers farverige indhold. Netbutikken sælger nemlig cannabis til hjemmedyrkning. Sortimentet tæller sorter som Skunk No. 1, White Widow og topsælgeren Original Lowryder, der præsenteres som »guerillaavlerens absolutte førstevalg, når det gælder skunkfrø«, og de mange frø suppleres af en video på næsten to timer, der viser, hvordan man dyrker sin skunk bedst.

I Danmark må man godt sælge frøene, men det er ulovligt at dyrke dem. Det er i dette grænseland, at Jan Danum færdes. Han står for den daglige drift af skunk-froe.dk, og forretningen går strygende.

»Vi har faktisk en ganske pæn omsætning, og vi runder nok én mio. kroner i år. Eller i hvert fald deromkring,« siger Jan Danum.

»Der er nok mange i denne branche, der selv ryger lidt meget, så vi er ret hurtigt blevet de største.«

I januar har forretningen solgt 300 pakker skunkfrø til 250 købere. De køber det oftest for at plante det og siden ryge det, forklarer Jan Danum. Forretningen går ofte lidt sløjt i vintermånederne, fordi vejret ikke er til skunkdyrkning. Men når foråret kommer, skulle salget gerne stige til mere end det dobbelte.

»Det er helt almindelige mennesker, som køber hos os. De køber en pakke med fem eller ti frø i, og så er det dét,« siger Jan Danum.

Det bliver mere og mere udbredt

Som Berlingske kunne fortælle i fredags, ransager politiet stadig oftere de store produktionsfaciliteter, der er begyndt at dukke op i Danmark. Udbyttet kan variere meget, men de allerstørste af slagsen kan levere 400 kilo rygeklar hash om året, hvilket svarer til lige under en femtedel af den samlede mængde beslaglagt hash i Danmark i 2011.

Helt så stort output kommer der ikke fra hjemmeproduktionen af de euforiserende stoffer, men den er ingenlunde ubetydelig.

Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet udgav sidste år publikationen »Cannabis – forbrug, interventioner og markeder i Danmark«.

Her havde 550 danske hjemmedyrkere af cannabis deltaget i en spørgeskemaundersøgelse.

22 af dem svarede, at de har en produktion derhjemme på flere end 100 planter, og fem af dem havde flere end 500 planter i deres botaniske projekt. Hvis planterne er blevet behandlet korrekt, vil det kunne give cirka 60 kilo rygeklar hash om året.

Langt størstedelen af de adspurgte dyrker dog mellem én og 50 planter.

»De fleste dyrker cannabis til eget forbrug. Men folk dyrker generelt flere planter, end de har brug for, fordi man ikke på forhånd kan vide, hvad man får ud af sin produktion,« siger Vibeke Asmussen Frank, der er en af forfatterne til publikationen.

Almindelige mennesker med et forbrug

I undersøgelsen spørges der også ind til dyrkernes baggrund.

Her tegner der sig et noget broget billede af, hvem den hashdyrkende dansker egentlig er. Det er hverken de højt- eller lavtuddannede, der dyrker. Ej heller er der synderlig forskel på, om man er gift eller ej. Det eneste, man i grove træk kan konkludere om de danske hjemmeavlere, er, at de er mænd og lønmodtagere.

»Der er for mange danskere, der ryger hash, til at det bare kan være en marginaliseret gruppe. Vi var ikke enormt overraskede over, hvor bredt billedet faktisk er,« siger Vibeke Asmussen Frank og understreger, at undersøgelsen ikke er repræsentativ for befolkningen.

At det er ganske almindelige mennesker, der køber cannabisfrø, er også det, Jan Danum oplever. 35 procent af skunkdyrkerne har købt deres frø på internettet via hjemmesider som skunk-froe.dk, men Jan Danum har stadig god samvittighed.

»Der er ikke nogen rockere, der tjener penge på min forretning. Det, synes jeg, er fedt,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.