Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Baggrund

Vi er alle Anonymous

Alle med en internetforbindelse kan sige, at de er medlemmer af Anonymous. Det er netop pointen med netværket, som er blevet udråbt som »hackergruppen«, der står bag angrebene mod 3Fs hjemmeside.

En mand med maske deltager i en begivenhed arrangeret af hackeerkollektivet Anonymous i Tokyo 7. juli.
En mand med maske deltager i en begivenhed arrangeret af hackeerkollektivet Anonymous i Tokyo 7. juli.

Det mystiske internetfænomen Anonymous er endnu en gang kommet på dagsordenen på grund af online-angrebene mod flere af fagbevægelsens hjemmesider de seneste dage.

Særligt 3F.dk, som i skrivende stund er lagt ned igen, har været hårdt ramt af nedbrud, men også HK, LO og Socialdemokraternes hjemmesider er blevet forsøgt overbelastet af ukendte kritikere. »Hackergruppen« Anonymous stod bag, lød udlægningen i medierne. Men gjorde den nu også det?

Det er en udbredt misforståelse, at Anonymous er en fasttømret gruppe, som udfører »hacktivisme« med fælles mål og midler. I virkeligheden er der ingen leder og ingen fast struktur eller medlemsskare. Alle med en netforbindelse og lidt IT-snilde kan blive en del af festen, og derfor er det reelt ikke den store nyhed, at nogle, der hævder at være Anonymous-medlemmer, tager ansvaret for at have angrebet 3Fs hjemmeside.

Efter kort tid dukkede en ny video da også op, hvori personer, der hævdede at tale på vegne af Anonymous, tog skarpt afstand fra de »falske brødre« og »danske tåbers« angreb mod 3F og andre dele af fagbevægelsen

Alle er anonymous

Fløjkrig i Anonymous? Nej, blot én af de indbyggede ulemper ved den diffuse bevægelse. Grænseløsheden i det verdensomspændende netværk beskrives måske bedst i dette citat fra en af de mange tusinde Anonymous-videoer, der florerer på nettet:

- Du er Anonymous. Dine forældre er Anonymous. Dine brødre, søstre og venner er Anonymous. Læger, studerende, præster, ateister og hjemmegående husmødre er Anonymous. Alle, som ønsker at beskytte frihed og bekæmpe undertrykkelse er Anonymous.

Den eller de personer, der lagde 3Fs hjemmeside ned, kan altså være alt fra hårdkogte IT-kriminelle til glade teenagere i et kælderværelse – men det sidste virker mest sandsynligt. De udførte efter alt at dømme et såkaldt DDoS-angreb (distributed denial of service), hvor en server bombarderes med så meget trafik, at den overbelastes og går ned.

I et indlæg, der kan læses på hjemmesiden pastebin.com, understreger et andet selverklæret Anonymous-medlem, at selv om 3F-blokaden af restaurant Vejlegården ikke er særlig køn, retfærdiggør det ikke at angribe forbundet.

- 3F protesterer på en dum måde ved at forsøge at tvinge en virksomhed til at få sine ansatte meldt ind, men fagforbundet er på INGEN måde et Anonymous-mål, skriver den unavngivne bruger.

Støtte til WikiLeaks

Anonymous blev skabt i 2003, men blev af mange først opdaget i 2010, hvor netværket erklærede sin støtte til Julian Assange og WikiLeaks. Anonymous-aktivister rettede en serie af lammende DDoS-angreb mod Mastercard, Visa, eBay og PayPals hjemmesider som hævn for, at virksomhederne havde lukket for donationer til whistleblower-tjenesten.

Også Scientology, Interpol, diktaturstater og våbenproducenter er blevet chikaneret i Anonymous’ navn.

Som for eksempel da selverklærede Anonymous-tilhængere i februar koordinerede DDoS-angreb mod våbenfabrikanten Combined Systems’ hjemmeside i anledning af årsdagen for den folkelige opstand i golfstaten Bahrain. Den amerikanske våbengigant havde fremstillet og solgt størstedelen af de tåregasgranater, som Bahrains sikkerhedsstyrker havde bombarderet demonstranterne med i det forgangne år, så hjemmesiden blev lagt ned som hævn.

To måneder senere udnævnte TIME Anonymous til en af klodens 100 mest indflydelsesrige »personer« i 2012. Som magasinet skrev:

- Forenet af en smag for chokhumor og foragt for autoriteter plyndrer og pjatter denne lederløse internet-hjerne rundt i de elektroniske systemer på en evigt skiftende fjendeliste: Arabiske diktaturer, Vatikanet, bank- og underholdningsvirksomheder, FBI og CIA.

Og nu også 3F.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.