Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vi bliver dårligere til fremmedsprog

Stadig færre danskere mestrer mere end ét fremmedsprog, viser nye tal. Handling efterlyses.

Vi er blevet dårligere til at mestre andre sprog end vores eget danske modersmål.

Ifølge en undersøgelse foretaget for EU-kommissionen er andelen af danskere, der kan begå sig på to eller flere fremmedsprog, faldet med otte procentpoint siden 2005 og udgør i dag 58 procent. Det er fortsat mange i forhold til EU-landenes gennemsnit på 25 procent, men tendensen er helt forkert, lyder det fra både erhvervsliv og sprogeksperter, der efterlyser mere og bedre sprogundervisning lige fra folkeskolen til universitetet.

»Over halvdelen af vores BNP bliver skabt af eksport, over 700.000 arbejdspladser bliver skabt af eksport. Vi bliver nødt til at blive klædt bedre på sprogligt i eksporterhvervene. Det er der, vi tjener vores penge,« siger forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv Jannik Schack Linnemann.

Uddannelsministeriet har netop modtaget en opdateret rapport om en national fremmedsprogsstrategi - baseret på en arbejdsgruppe, der i fjor afleverede 42 anbefalinger til den daværende VK-regering. Det anbefales bl.a., at skoleelever allerede får engelsk i 1. klasse og et obligatorisk andet fremmedsprog fra 3. klasse. Arbejdsgruppens formand er bekymret over, at det går den forkerte vej med sprogkundskaberne og efterlyser handling:

»Vi må have klare signaler fra politikernes side om, at de virkelig vil det her,« siger Bodil Due, chefkonsulent for ledelsen på Aarhus Universitet. Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) lover, at regeringen »vil søge at fremme sprogdagsordenen« i forbindelse med en kommende internationaliseringsstrategi.

»Så vi kan få skabt klare politiske mål,« siger han og slår fast, at den faldende andel af danskere med mere end ét fremmedsprog er alarmerende: »Det er stærkt bekymrende. Det er det modsatte af, hvad vi har brug for i en globaliseret verden. Det understreger, at vi har et behov for at kigge på, hvordan vi fremmer vores sprogkundskaber.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.