Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Vi bærer sorgen, for den slipper aldrig«

Terrorangrebene i København sidste år blev søndag mindet. »Vi skal ære vores helte,« sagde statsministeren.

Mindeoptog fra Krudttønden på Østerbro til Synagogen i Krystalgade i København langs tændte fakler på ruten søndag d. 14. februar 2016 på årsdagen for terrorangrebene på Krudttønden og Synagogen. Københavns Kommune har slukket gadelygterne på den del af ruten, der går forbi søerne. Optoget har her nået synagogen i Krystalgade.
Mindeoptog fra Krudttønden på Østerbro til Synagogen i Krystalgade i København langs tændte fakler på ruten søndag d. 14. februar 2016 på årsdagen for terrorangrebene på Krudttønden og Synagogen. Københavns Kommune har slukket gadelygterne på den del af ruten, der går forbi søerne. Optoget har her nået synagogen i Krystalgade.

En 3,6 kilometer lang lyskæde var søndag aften kulminationen på en dag, hvor terror­angrebene i København sidste år blevet markeret.

Gadebelysningen ved Sortedams Dossering var slukket. I stedet lyste 1.800 levende lys op langs ruten, der fulgte den samme som terroren – fra Krudttønden på Østerbro til synagogen i Krystalgade.

Med i optoget var, ud over mange københavnere, pårørende til ofrene samt en lang række politikere, blandt andre integra­tionsminister Inger Støjberg, Folketingets formand Pia Kjærsgaard og Københavns overborgmester Frank Jensen, ligesom den amerikanske ambassadør Rufus Gifford deltog.

Allerede søndag formiddag besøgte statsminister Lars Løkke Rasmussen og Frank Jensen de to gerningssteder.

Først Krudttønden, kulturhuset hvor Finn Nørgaard blev dræbt af Omar El-Hussein til et møde om ytringsfrihed.

Til stede var også nogle af hans nære. Heriblandt vennen Ole Mølgaard.

»Det er en sammensat dag. Vi bærer sorgen, for den slipper aldrig. Men samtidig har vi også reflekteret over det, der skete, i et år. Der er derfor også noget stærkt og livsgivende over dagen, som peger frem,« sagde han til Ritzau.

En halv time senere lagde statsministeren og overborgmesteren hver en buket ved synagogen i Krystalgade under mindepladen for Dan Uzan, der blev skudt, da han var frivillig vagt foran synagogen.

De stod tavse en stund og kiggede på pladen med teksten: »Ondskab kan alene overvindes ved godhed mellem mennesker. Godhed kræver mod.«

Det budskab mindede Dan Uzans far, Sergeot Uzan, efterfølgende om.

»For så er min søn ikke død forgæves,« som han sagde.

Statsministeren talte om vigtigheden af at markere dagen.

»Vi skal ære vores helte,« sagde Lars Løkke Rasmussen og glædede sig derfor over den hæderspris, som Folketinget netop har indstiftet, og som går til de to ofre for terrorangrebene.

Finn Nørgaard og Dan Uzan får også en mindeplade ved Landstingssalen på Christiansborg, fortalte Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, ved et mindearrangement i netop Landstingssalen søndag eftermiddag.

Her var, ligesom ved formiddagens arrangementer, også den franske ambassadør Francois Zimeray med. Han var selv til stede under terrorangrebet i Krudttønden og fortalte i Landstingssalen om det, der skete den dag.

På konferencen i Landstingssalen blev Finn Nørgaard-prisen også for først gang uddelt. Den går til Street Society, en forening, der arbejder med børn og unge i belastede områder.

I Dan Uzans basketballklub i Hørsholm Hallen nord for København, mindedes man søndag eftermiddag den tidligere holdleder. Ved en kamp mellem hans gamle hold, Hørsholm Basketballklub, og et nystiftet hold i den jødiske klub Hakoah.

Hakoah betyder direkte oversat styrke eller kraft.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.