Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vesselbo om adoptionsfilm: Det tangerer menneskehandel

Venstres socialordfører er rystet over skæbnerne i TV 2-dokumentaren »Adoptionens pris«.

I dokumentaren Adoptionens pris, der blev vist på TV 2 mandag aften, fulgte man de to etiopiske søskende, Masho på fire år, og hendes lillebror Roba på to, der bliver bortadopteret fra deres syge forældre til et dansk par.

Venstres socialordfører Eyvind Vesselbo har set filmen og er rystet over børnenes skæbne.

- Det er jo en meget sørgelig historie, og man bliver meget påvirket af det. Det her viser det problem, der er ved at opstå ved adoption. Det er sørgeligt at se de to børn blive lokket ud af hænderne på deres forældre, og samtidig er det trist, den måde det udvikler sig på i Danmark. Og jeg vil meget nødig have, at det bliver sådan, hvis det er et generelt fænomen i Danmark, siger Vesselbo.

I filmen ser man, hvordan et adoptionsbureau i Etiopien overtaler de biologiske forældre til, at bortadoptere deres børn, mod forvisning om, at de kan holde kontakten med børnene, og at de kan følge med i deres udvikling i Danmark. Det viser sig dog langt fra at være tilfældet, og ifølge Vesselbo tangerer det menneskehandel.

- Jeg går ind for etisk korrekte adoptioner, for det går jo også godt. Problemet er, at man er kommet i en gråzone, hvor man enten lokker, køber eller stjæler børnene fra forældrene. Og det tangerer menneskehandel, siger han.

Børnenes ophold i Danmark foregår langt fra uden problemer. Især pigen Masho har svært ved at falde til hos hendes nye familie, og et magtesløst forældrepar aner til sidst ikke, hvad de skal stille op, og Maho ender til sidst på et dansk børnehjem.

Det er ifølge Eyvind Hesselbo et problem i mange adoptivsager. Forældrene er simpelthen ikke godt nok forberedt på at modtage et adoptivbarn. Og det er noget, der skal forbedres.

- Vi skal forberede forældrene, der skal adoptere meget bedre end vi gør i øjeblikket. De skal forberedes og vide, hvad konsekvenserne af at få et barn er.

Og det er især adoptionsfirmaerne, der har et ansvar, mener han. De skal tænke mere på barnets forhold og sørge for, at adoptivforældrene er rustede til at modtage barnet.

- Et problem er, at for de her organisationer, der handler det om at få så mange børn som muligt, og de tænker ikke på konsekvensen for både dem de henter børnene fra, og der hvor de afleverer dem. Det er private firmaer, der også tjener penge på adoptionen, og vi må kigge på, om vi skal have firmaer, der får profit af at bortadoptere børn, siger han.

Han vil nu tage sagen op med socialminister Karen Hækkerup. Tidligere mandag sagde hun, at forholdene omkring adoption skal undersøges, så man i fremtiden kan undgå sager som denne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.