Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Verdens mest ideelt placerede Scientology-kirke« er åbnet i København

I weekenden åbnede Scientology et nyt hovedsæde ved Strøget i København. Den dyre adresse og det eksklusive ydre er en bevidst strategi for at sætte fart på rekruttering og udbredelse, fortæller forsker.

Et skilt til Scientology i Sydney, Australien. Arkivfoto. AFP PHOTO / Greg WOOD
Et skilt til Scientology i Sydney, Australien. Arkivfoto. AFP PHOTO / Greg WOOD

Scientology har åbnet et nyt hovedsæde på fem etager på Nytorv over for Københavns Byret. Det er »verdens mest ideelt placerede Scientology-kirke« ifølge den nyreligiøse bevægelses internationale leder, David Miscavige. Det skriver Scientologys egen danske hjemmeside.

Den nyklassiske bygning fra 1796 er hovedsæde ikke bare for Scientology i Danmark, men for hele det kontinentale Europa og indeholder, foruden kirken, et informationscenter »med mere end 500 film« og kursuslokaler.

Scientologys indtagelse af den prominente adresse og den storslåede bygning er en bevidst strategi, fortæller Peter Birkelund Andersen, der er lektor ved Københavns Universitet og i flere år har forsket i den nyreligiøse bevægelse. Han fortæller, at det er flere år siden, at Scientology købte bygningen på Nytorv, som siden er blevet gennemrenoveret. Han har selv fået en rundvisning, inden den stod færdig.

»Det er en strategi for dem, at alle superkirker eller »ideelle organisationer«, som de kalder dem, bliver lagt, så de er centrale i bybilledet, og så man kan se dem. Det er en strategi, der skal accelerere deres hidtidige rekruttering og tage deres udbredelse til et nyt niveau. De søger en større gennemslagskraft,« siger han.

Scientology er ikke anerkendt som godkendt trossamfund i Danmark, og dens metoder er blevet anklaget for at være bondefangeri, hvilket Scientology selv benægter. Jyllands-Posten beskrev i 2000 Scientologys beretning om, hvordan verden er indrettet. En beretning, som det normalt kræver års studier - og op mod to millioner kroner at få indsigt i, men som i årenes løb er blevet lækket. Beretningen involverer rumherskeren Xenu, rumskibe og mennesker nedsænket i vulkaner.

Mens den nye kirke ved Nytorv skal overbevise flere om fordelene ved at tilslutte sig bevægelsen, er den ikke nødvendigvis et udtryk for, at bevægelsen har fået flere tilhængere i Danmark på det seneste.

Peter Birkelund Andersen lavede for nogle år siden et overslag over antallet af medlemmer i Danmark og endte på et estimat på 2.000-4.000. Om der er kommet flere eller færre til siden, tør han ikke sige. Men han fortæller, at der er en intern konkurrence inden for bevægelsen om at opnå udbredelse, og der findes pokaler, som man kan vinde.

Hvad angår Scientologys tilgang til nye medlemmer, slår bevægelsen på, at den udvikler folk til at tage kontrol over deres eget liv.

»Det handler om at komme tilbage til kilden, som de vil sige. De har terapi og træning, der skal få vedkommende i retning af stadig højere grader af frihed. Det gøres ved at genopleve de psykiske begivenheder, man har haft i sit liv, som foster og i tidligere liv, hvorved man kan blive i stand til at få afvigelser og skadevirkninger gjort neutrale, så man kan gå endnu længere tilbage. De siger selv, at terapien er det religiøse,« fortæller Peter Birkelund Andersen.

Scientology blev udviklet i begyndelsen af 1950erne af den amerikanske science fiction-forfatter L. Ron Hubbard på grundlag af hans »gør-det-selv«-terapi dianetik fra 1940erne. Antallet af aktive scientologer på verdensplan skønnes at være mellem 100.000 og 200.000 ifølge Gyldendals Leksikon.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.