Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Venstre vil af med »lukrative« velfærdsydelser til flygtninge

Det er især på grund af regeringens velfærdsydelser, at antallet af asylansøgere er steget eksplosivt i 2012, mener Venstres Inger Støjberg. Men det har ingen sammenhæng, fastholder justitsminister Morten Bødskov.

Antallet af asylansøgere er i år steget med mere end 2.000, og det skyldes, at regeringen blandt andet har afskaffet starthjælp og loft på kontanthjælp og dermed har gjort det mere »lukrativt« at søge mod Danmark, mener integrationsordfører Inger Støjberg (V).

- Integrationsudvalget har selv besøgt en flygtningelejr i Kenya, hvor det stod klart, at mange flygtninge vurderer, hvor det er mest fordelagtigt at søge asyl. I Jyllands-Posten siger en forsker desuden, at man via netværk opfanger, når der sker ændringer i velfærdsydelser i lande som Danmark. Man kan ikke fortænke den enkelte asylansøgere i at søge derhen, hvor man ser de bedste muligheder, men det undrer mig, at det ikke gør indtryk på regeringen, sagde Inger Støjberg under et åbent samråd i Integrationsudvalget torsdag morgen.

Hun peger på, at regeringens lempelser på indvandringsområdet ifølge forsker Ninna Nyberg Sørensen fra Dansk Institut for Internationale Studier har medført, at flere udlændinge søger mod Danmark.

Men de to ting har ingen sammenhæng, lyder det fra justitsminister Morten Bødskov (S).

- Der er ikke nogle undersøgelser, der entydigt viser, at lande med et godt velfærdssystem tiltrækker flere flygtninge end andre lande. Hvis det skulle være tilfældet, så undrer det mig, at Inger Støjberg ikke sammenholder det med den stigning i asylansøgninger, der også var i VK-regeringstiden, svarede justitsministeren, der samtidig mener, at Venstre »skal spise brød til«, når det kommer til stigningen af asylansøgninger. Der har også været stigninger i årene før 2010, lyder det.

Den udmelding vækker minder om 1990erne, hvor Nyrup-regeringen ikke tog fat om problemet i tide, mener Inger Støjberg.

- Det lyder som et ekko fra 90erne, når man hører ministeren. Regeringen er sammen med Enhedslisten ved at smadre flygtninge- og asylområdet. Ifølge justitsministeren er hele verden fra forstanden, og det kan undre, at man lader hånt om en forsker, der peger på, at regeringens politik netop er med til at forårsage stigningen, lød det fra Støjberg på samrådet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.