Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Velfærden ædes op af flere ældre fra 2020

For første gang offentliggør Finansministeriet tal for, hvad befolkningsudviklingen betyder for de offentlige budgetter efter 2020.

Udgifterne i det offentlige stiger markant som følge af befolkningsudviklingen de kommende år, skriver Jyllands-Posten.

Finansministeriet offentliggør for første gang tal for, hvordan den demografiske udvikling påvirker de offentlige budgetter efter 2020, og der tegner sig en udfordring for politikerne.

Udgifter til blandt andet et stigende antal ældre betyder, at der hvert år vil blive ædt 0,6 procent af det samlede offentlige forbrug alene til at dække uundgåelige udgifter. I dag udgør det såkaldte demografiske træk kun det halve, nemlig 0,3 procent årligt.

Der varsles altså en fordobling af trækket på velfærdsbudgettet.

»Det viser, at vi må fortsætte med at modernisere den offentlige sektor, og at hvis vi ikke vil arbejde os ud af krisen, kommer det til at koste på velfærden,« siger formanden for de Radikale, økonomi- og indenrigsminister, Morten Østergaard (R), til Jyllands-Posten.

Han har foreslået at dække regningen ved at hæve pensionsalderen til 68 år i 2025 i stedet for i 2030.

De nye tal puster liv i diskussionen i blå blok om, hvor meget den offentlige sektor skal vokse eller begrænses. De Konservative vil fastholde nulvækst i det offentlige også efter 2020, Liberal Alliance vil ønsker en negativ vækst, mens Dansk Folkeparti har sat sig målet om en vækst på 0,8 procent. I Venstre har man ikke lagt sig fast på en økonomisk politik fra 2020 og frem, fortæller finansordfører Peter Christensen (V). Han efterlyser først en plan fra regeringen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.