Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vejledere undsiger regeringens uddannelsesmål

Landets uddannelsesvejledere tvivler på, at regeringen får opfyldt sin målsætning om, at næsten alle unge skal have en ungdomsuddannelse.

95 procent af en ungdomsårgang skal inden for de næste 10 år gennemføre en ungdomsuddannelse.

Sådan lyder en af regeringens vigtigste målsætninger på uddannelsesområdet, men næsten halvdelen af de 356 ungdomsuddannelsesvejledere, der har deltaget i en rundspørge fra Politiken Research, tror ikke, at målet vil blive nået.

- Vi har i årenes løb prøvet en meget lang række virkemidler, der skulle gøre, at målsætningen kunne opfyldes. Selv med alle de tiltag er det endnu ikke lykkedes, siger UU-vejleder Niels Erik Andersson.

Uddannelsesvejlederne peger på sociale og psykiske problemer som de væsentligste forhindringer til at nå målet. Dertil kommer manglen på praktikpladser samt manglen på tilbud til bogligt svage elever.

- De, der før i tiden kunne klare sig ved at have hænderne skruet ordentligt på, selv om de var ordblinde, har meget svært ved at gennemføre en almindelig erhvervsuddannelse. Og derfor får mange af dem ingen uddannelse, siger UU-vejleder Morten Petersen.

Vender man blikket mod uddannelsesforskere, er optimismen dog større.

- Manglen på praktikpladser og uddannelsesgaranti i erhvervsuddannelserne har været en af de helt basale forhindringer for at opfylde målsætningen. Hvis den uddannelsesgaranti, der er lagt op til i finansloven, bliver virkeliggjort, kan det give et nyt flow i ungdomsuddannelserne, siger uddannelsesforsker Torben Pilegaard Jensen, leder af forskningsinstituttet Kora, til Politiken.

Noemi Katznelson, der er forskningsleder ved Center for Ungdomsforskning, DPU, peger på, at der venter en stor opgave med at løfte de svageste elever.

- Nu nærmer man sig de procenter, hvor der ikke er flere lavthængende frugter tilbage. I stedet er der store udfordringer med at få de sidste procenter af en årgang til at tage en ungdomsuddannelse. Det kræver, at man tænker dele af uddannelsessystemet forfra, forklarer hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.