Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Veganerrestauratør får dødstrusler efter at være skiftet til kød

Grundlæggerne af flere populære veganske restauranter i Californien er endt i en shitstorm, efter det er kommet frem, at de har opdrættet, slagtet og spist køer fra deres private landbrug.

Restauratør Matthew Engelhart, der bl.a. ejer restaurantkæden Café Gratitude, er havnet i en sand shitstorm, efter at han har offentliggjort et billede på nettet, hvor han sidder veltilfreds og spiser en burger med oksekød, og han har også indrømmet, at han ejer en kvægfarm. Billedet viser en vegetarret på en af kædens restauranter. Arkivfoto: Jim Wilson
Restauratør Matthew Engelhart, der bl.a. ejer restaurantkæden Café Gratitude, er havnet i en sand shitstorm, efter at han har offentliggjort et billede på nettet, hvor han sidder veltilfreds og spiser en burger med oksekød, og han har også indrømmet, at han ejer en kvægfarm. Billedet viser en vegetarret på en af kædens restauranter. Arkivfoto: Jim Wilson

Ægteparret Matthew og Terces Engelhart står bag nogle af den amerikanske østkysts mest populære veganske restauranter. I Californien har de seks filialer af Café Gratitude (Café Taknemmelighed, red.) og to af den mexicansk inspirerede kæde Gracias Madre (Tak mor, red.).

På Café Gratitude har man siden 2004 kunnet købe retter med navne som Gorgeous, Dazzling, Awesome og Grounded, der alle er lavet udelukkende af plantebaserede og økologiske ingredienser.

På restaurantens hjemmeside kan man læse, hvordan cafeens produkter »gendanner både sindet og kroppen, ikke kun gennem det, man indtager, men gennem kærlighed, accept, taknemmelighed, selvværd, kreativitet, overflod og generøsitet«.

Restauranterne har fået en stor fanskare og er ifølge Huffington Post »elsket af både hipstere og Hollywood«, ligesom poppens power couple, Jay Z og Beyoncé, er blevet spottet her.

Midt i en shitstorm

De seneste uger er restauranten imidlertid endt i en regulær shitstorm. Grunden er, at veganske aktivister har opdaget et indlæg fra sidste år på Matthew og Terces Engelharts blog, hvor parret fortæller, at de, efter mange år som vegetarer, nu opdrætter og slagter kvæg på deres private farm. Ikke nok med det; i indlægget kan man se et billede af Matthew Engelhart, der veltilfreds sætter tænderne i en kødfyldt burger, angiveligt hans første i 40 år.

Af hjemmesiden fremgår det også, at parret nu mener, at det er acceptabelt at spise oksekød, da de mener, kødspisning indgår i en større plan:

»Vi har brug for køer for at holde jorden i live, køer yder et ekstremt offer for menneskeheden, men det er deres rolle i Guds plan at være mad for rovdyrene.«

Denne forklaring har langtfra overbevist en lang række af restauranternes gæster, som er blevet overordentlig provokerede. Flere skriver, at de føler sig svigtet af restaurantejerne, som de ikke mener, lever op til den etik, der kan forventes af folk, som profiterer på veganeres ønske om etiske fødevarer.

Websitet Yelp, hvor man kan anmelde restauranter, svømmer over med harme et-stjernede anmeldelser, og på Facebook har knap tusind tilmeldt sig siden »Boycott Café Gratitude and Gracias Madre«. Også musikeren Moby, der selv er veganer, har på sin Facebook indtrængende opfordret ægteparret til ikke at slagte flere køer.

Indtil videre er der dog ingen tegn på, at Engelhart-parret vil stoppe med at opdrætte og spise kvæg. Til avisen The Hollywood Reporter fortæller Matthew Engelhart, at megen af kritikken er udtryk for en »pøbelmentalitet«.

»Det gør mig trist, at de valg, vi har truffet i vort privatliv og eget hjem, får nogle folk til at føle sig så svigtede, at der er blevet fremsat trusler mod vores liv. Jeg er meget desillusioneret.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.