Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vanvidskørsel sker for spændingens skyld

Unge mænd sætter livet på spil i trafikken, og de gør det bare for sjov, viser notat fra Havarikommissionen.

En mandlig bilist overlevede mirakuløst, da han mistede herredømmet over sin bil på Helsingørmotorvejen og med høj fart kørte gennem rabatten og fløj videre ned på en underliggende vej. Det er især unge mænd, der eksperimenterer med fart i trafikken. Scanpix/Flindt Mogens/arkiv
En mandlig bilist overlevede mirakuløst, da han mistede herredømmet over sin bil på Helsingørmotorvejen og med høj fart kørte gennem rabatten og fløj videre ned på en underliggende vej. Det er især unge mænd, der eksperimenterer med fart i trafikken. Scanpix/Flindt Mogens/arkiv

København. Pedalen er trykket i bund. Bilister og motorcyklister kører over for rødt og tager chancer i trafikken, for eksempel når de skal overhale.

Mange har været vidne til denne type vanvidskørsel, men de færreste ved, hvad der egentlig foregår i hovedet på førerne, når de sætter eget og andres liv på spil.

Derfor har Havarikommissionen for Vejtrafikulykker sat sig for at undersøge tilfælde af såkaldt risikovillig kørsel.

I et nyt notat har kommissionen set nærmere på 27 trafikulykker, hvor en fører bevidst havde kørt hasarderet.

Og det viser sig, at risikovillig kørsel ofte sker, fordi køretøjets og egne grænser bliver testet, siger formanden for Havarikommissionen for Vejtrafikulykker, Mette Fynbo.

»Det kan for eksempel være, at der bliver kørt over for rødt, kørt om kap, og at man overhaler i høj fart på strækninger, hvor der er dårlig sigtbarhed. Man tager i de tilfælde bevidst chancer eller "leger" i trafikken«, siger Mette Fynbo.

Og ikke overraskende er høj fart og alkohol ofte involveret.

I langt de fleste tilfælde blev hastighedsgrænsen overskredet, i nogle tilfælde med helt op til 150 procent.

Førerne var oftest unge mænd under 25 år. I nogle tilfælde kørte de vildt, fordi de var følelsesmæssigt påvirkede, for eksempel efter et skænderi, eller fordi der blev "holdt fest" i bilen.

Størstedelen af førerne havde tidligere færdselsovertrædelser med sig i bagagen, og en fjerdedel havde ikke engang kørekort.

Mette Fynbo mener, at der er brug for øget politikontrol med fokus på hastighed og spritkørsel, hvis man vil den risikovillige kørsel til livs.

»Det er vigtigt, at de pågældende personer føler en reel risiko for at miste eller få et klip i kørekortet. Almindelig kampagnevirksomhed er næppe det, der har den største indvirkning på denne målgruppe«, siger hun.

I perioden 2005 til 2014 var der ifølge Havarikommissionen for Trafikulykker 27 førere, som begav sig ud i risikovillig kørsel, ud af 287 i alt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.