Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vandstanden når 100-års tal flere steder i landet

I både Køge, Rødvig og Hesnæs er vandet steget så meget, at der er tale om såkaldte 100-års-hændelser.

Forhøjet vandstand på Hvidovre Strandvej onsdag aften d. 4. januar 2017, som følge af stormflod. Normalt slutter haven nede ved de fjerneste siv. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2017)
Forhøjet vandstand på Hvidovre Strandvej onsdag aften d. 4. januar 2017, som følge af stormflod. Normalt slutter haven nede ved de fjerneste siv. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2017)

København. Som et badekar, der bliver løftet op i den ene ende, skvulper store mængder vand i øjeblikket tilbage fra Østersøen ind i de indre danske farvande.

Flere steder i landet er vandstanden nu steget så meget, at der er tale om såkaldte 100-års-hændelser. Det oplyser Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

- Både Køge, Rødvig og nu også Hesnæs på Falster er nået 100-års tallet, siger vagthavende meteorolog Frank Nielsen.

En 100-års-hændelse betyder, at det er noget, der ifølge statistikkerne kun sker én gang hvert hundrede år.

I Hesnæs er vandstanden tidligt onsdag aften oppe på 157 centimeter over den normale vandstand, og i Rødvig er den oppe på 158 centimeter over normalen.

Flere andre steder forventer DMI dog endnu højere vandstand.

- Lokalt kan vandstanden komme op på 1,9 meter over normal vandstand nede ved Rødby, siger Frank Nielsen.

Den høje vandstand kan føre til, at det nogle steder bliver nødvendigt at foretage evakueringer. Det advarede Rigspolitiet om i en såkaldt beredskabsmeddelelse onsdag eftermiddag.

I udsatte områder kan der også ske strømsvigt. Og der er fare for "store kystoversvømmelser og dermed livsfare for folk, der færdes i oversvømmede områder," skrev Rigspolitiet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.