Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Valgåret kan blive dyrt for kommunerne

De seneste tre år, der har været kommunalvalg, har kommuner overskredet deres budget markant, viser tal. Staten har i år mulighed for at straffe kommuner, hvis det sker.

Lige siden 2001 har landets kommuner budgetteret med et gennemsnitligt underskud per indbygger, og sådan bliver det også i 2013, hvor den gennemsnitlige kommune forventer et underskud på 446 kroner per indbygger. Det viser nøgletal fra KORA - Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, der samtidig pointerer, at underskuddet kan blive større, fordi 2013 er valgår.

»I valgår har kommunerne ifølge KORAs nøgletal haft tendens til at overskride deres budgetter væsentligt. Der er derfor stadig behov for, at kommunerne prioriterer budgetoverholdelse højt, sådan som de har gjort i de to senest kendte regnskabsår,« siger projektleder Bo Panduro, der står bag nøgletallene.

Han henviser til 2010 og 2011, hvor kommunernes budgetter stort set blev overholdt. KORA har desuden kigget på tallene for de seneste tre valgår og har på den baggrund fundet anledning til at opfordre kommunerne til at »passe på«. I 2001, 2005 og 2009, hvor landets byrødder var i valgkamp, afveg regnskaberne i kommunerne således særligt meget fra budgettet. I 2009 budgetterede den gennemsnitlige kommune med et underskud på 543 kroner per indbygger, men resultatet blev i virkeligheden på 1.877 i underskud. Hvis det går så galt i år, kan kommunerne på grund af den nye sanktionslovgivning blive straffet.

»Kommunerne har helt tydeligt overskredet budgetterne endnu mere i de seneste valgår, og det er egentlig på den baggrund, at vi maner til forsigtighed,« siger Bo Panduro og tilføjer:

»Det er ikke sikkert, at det går så galt. Det ser i hvert fald ud til, at man har bremset meget op i de seneste regnskabsår på grund af den nye sanktionslov, der giver staten mulighed for at straffe kommunerne økonomisk, hvis kommunernes budget og regnskab ikke ligger indenfor det aftalte niveau.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.