Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vært fra Operation X tiltalt for at krænke husfred

Vært Morten Spiegelhauer og fire andre er tiltalt for at have overtrådt loven ved optagelse af »Operation X«.

Morten Spiegelhauer, der er vært på TV-programmet »Operation X«, er tiltalt for at krænke husfreden i forbindelse med et program optaget i oktober 2014. Scanpix/Claus Bech/arkiv
Morten Spiegelhauer, der er vært på TV-programmet »Operation X«, er tiltalt for at krænke husfreden i forbindelse med et program optaget i oktober 2014. Scanpix/Claus Bech/arkiv

I oktober 2014 gik TV-vært Morten Spiegelhauer og et kamerahold ind i en restaurant, der ikke var i drift, for at stille en virksomhedsejer flere kritiske spørgsmål til »Operation X - de falske direktører«.

Ifølge anklagemyndigheden krænkede de husfreden, da de gik ind uden at få lov, filmede og ikke ville forlade stedet igen.

Det fremgår af anklageskriftet i sagen, der skal behandles i Retten i Lyngby 27. februar.

Programmerne blev vist i december 2014, og TV 2 skrev dengang, at Morten Spiegelhauer i programmerne optrævler en række selskaber i jagten på de bagmænd, som gemmer sig bag stråmandsdirektører og falske adresser.

Anklagen går på, at Morten Spiegelhauer, to fotografer og en lydmand uberettiget skaffede sig adgang til et fremmed hus uden at banke på.

Ifølge anklagen råbte de én gang »hallo«, inden de gik ind ad en ulåst dør på bagsiden af restaurant El Paso i Birkerød, som endnu ikke var i drift.

Her konfronterede de virksomhedsejeren Joakim Grundtvig og begyndte at interviewe ham. Efterfølgende forlod de ikke stedet, selv om manden straks afviste at deltage i interviewet, lyder det.

Kasper Zeth Vilsmark, redaktionschef på Monday Media, er ligeledes tiltalt for at have medvirket til overtrædelsen, da han godkendte, at de fire gik ind på adressen.

Monday Media stod på det tidspunkt for at producere »Operation X«. Redaktionschefen afviser, at der er gjort noget ulovligt i forbindelse med optagelserne.

Han mener, at det var vigtigt at give Joakim Grundtvig mulighed for at give sit syn på sagen.

»Vi mener, at det var berettiget. Dels var der tale om en erhvervsadresse, hvor de firmaer, som vi var i gang med at undersøge, var registreret.«

»Dels drejede det sig om en person, som vi længe havde forsøgt at få et interview med, og han havde sådan set ikke afvist det,« siger han.

Joakim Grundtvig, som blev konfronteret, er dog af en anden opfattelse:

»Man kommer uanmeldt og går ind på privat ejendom og begynder at stille spørgsmål. Det afviser jeg og beder folk om at gå. Det vil man heller ikke.«

»Og så ender jeg stort set med nænsomt at måtte skubbe denne her horde af kamerafolk ud ad døren. Det synes jeg egentlig ikke er anstændigt at gøre, bare fordi man vil have et TV-billede til et underholdningsprogram.«

Pressenævnet har tidligere fundet, at der ikke var grund til at kritisere programmet.

Nævnet kunne dog ikke tage stilling til, hvorvidt programmet uberettiget skaffede sig adgang til et fremmed hus.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.