Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Vær ude i god tid og forøg chancen for mere i lønposen

Hvis du laver dit forarbejde, er der større chance for at få mere i løn eller bedre vilkår ved den årlige lønforhandling, lyder det fra forhandlingsrådgiver.

Vil du gerne have flere penge i lønposen, er det med at gøre chefen opmærksom på dine ønsker god tid i forvejen. Free/Colourbox.dk
Vil du gerne have flere penge i lønposen, er det med at gøre chefen opmærksom på dine ønsker god tid i forvejen. Free/Colourbox.dk

København. Det kan føles som en tur i den varme stol, når den årlige lønsamtale med chefen venter.

Svedige håndflader og høj puls kan være klassiske symptomer, når du skal bede chefen om flere penge i lønposen, og alt for ofte ender forespørgslen med et stort og rungende nej.

Men vil du gerne forøge sine chancer for en lønforhøjelse, er der flere ting, du kan gøre. Det fortæller forhandlingsrådgiver Malene Rix, der har mange års erfaring med at vejlede ansatte i at få det bedste ud af lønsamtalen.

Hendes første og vigtigste råd er, at du som lønmodtager skal huske, at den egentlige lønforhandling foregår i tiden op til selve mødet.

Når du sidder ansigt til ansigt med chefen, bør det kun være afslutningen på en længere proces. Derfor skal tiden forud bruges fornuftigt, fortæller Malene Rix.

- Du skal finde ud af, hvad du gerne vil have, og det er ikke altid lige nemt. Det kan godt være, at man helt standard tænker, at jeg skal have noget mere i løn, men man bliver nødt til at finde ud af mere præcist, hvad der vil gøre én rigtig tilfreds, siger hun.

I denne proces må du derfor gerne være ambitiøs. Er du for beskeden, risikerer du nemlig, at du ikke har noget at forhandle med.

- Du skal derfor gøre op med dig selv, hvad dit ambitiøse bud er - hvad ville være det mest optimale og perfekte for mig. Derudover skal du finde ud af, hvad smertegrænsen er, og det er så rammen, du kan forhandle ud fra, siger Malene Rix.

Når du har sat dig fast på din forhandlingsramme, skal du tage kontakt til din chef. Det kan du både gøre via mail eller ved fysisk fremmøde. Det skal bare gøres i god tid før selve lønsamtalen, siger Malene Rix.

- Har en leder ti medarbejdere, hvor ingen giver udtryk for, hvad de drømmer om at få, så kan vedkommende heller ikke gå ind til sin chef og sige, at budgettet er for lille.

Ønsker du derfor at komme i betragtning til at få en del af kagen, så skal du løbende gøre opmærksom på dig selv og dine ønsker, siger Malene Rix.

Det kan du blandt andet gøre ved at gøre opmærksom på specifikke arbejdsopgaver eller ledelsesstyrker, som kan tale for en lønforhøjelse.

Helt lavpraktisk kan du selv starte forhandlingen ved at sende en mail til din chef, hvor du gør opmærksom på, hvad dit ønskescenario til lønforhandlingen er, og på den måde kan chefen nå at forberede sig.

Er det ikke muligt at få en lønstigning, skal du ikke give op, lyder det fra Malene Rix. Der er nemlig også andet, du kan forhandle om.

- Du bør også kigge på, om der er noget, der giver mere mening end at få 500 kroner mere i lønpakken. Vil det eksempelvis give mere mening, at jeg kommer med på disse tre messer årligt på firmaets regning?

Er du så uheldig at blive mødt af en lukket dør, når du prøver at lokke noget ud af chefen, er det også vigtigt at have den rette strategi klar, siger Malene Rix.

- Alle forhandlinger starter med et nej. Så det er her, du skal spørge, hvad der skal til, for at få det jeg gerne vil have. Du skal droppe de 25 gode argumenter, for det giver ikke nødvendigvis chefen flere penge i budgetposen, fortæller Malene Rix.

/ritzau fokus/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.