Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Væg-til-væg-Villy

Villy Søvndals projekt »SF i regering« kom godt fra start. Men det er højst usikkert, om det kommer i land.

Nyhedsanalyse

Man skal til Irak under Saddam Husseins styre for at finde lignende stemmetal.

98,61 procent af de delegerede på SFs landsmøde var ikke i tvivl. Kun fire SFere ud af de 360 delegerede holdt stemmesedlen i ro, da der ved håndsoprækning skulle stemmes »ja« til Villy Søvndals projekt »SF i regering«. En enkelt stemte blankt.

»Og Saddam snød endda,« bemærkede Villy Søvndal efter landsmødet med et smil på læben og lod forstå, at det gør man altså ikke i SF.

Dermed er den første sten ryddet af vejen for, at Søvndal kan skifte sin nuværende røde Rover ud med en blankpoleret ministerbil efter næste folketingsvalg. Men risikoen for, at SF-formanden havarerer med sit ambitiøse mål, er dog stadig i den grad til stede. De mere pessimistiske toner var dog - som stemmetallet også antyder - næsten udrenset fra partiets landmøde i Vejle i weekenden.

Oppe fra podiet sendte Søvndal sine partifæller hjem med en afslutningstale, hvor han da også konstaterede, at han »synes det har været et rigtig godt landsmøde.«

Kort efter kunne Søvndal sole sig i de stående klapsalver med udsigt til adskillige stylede udgaver af sig selv på de store væg-til-væg plakater i hallen: Her var Villy på plejehjem, der skænkede kaffe til taknemmelige beboere. Villy i sandkasse med legende børn omkring sig. Og Villy i vindjakke og vindmøller på en høj kornmark. Væk var de socialistiske slagord og det store røde æble, partiet ellers har været så glad for som symbol på et rød/grønt SF.

Nye vinde blæser ind over folkesocialisterne, der også har besluttet at sende deres topfolk på kommunikationskursus. Søvndal og de andre nøglespillere på folketingsholdet skal blive bedre til at tale i korte, fyndige sætninger, der ifølge enhver spindoktor gør sig så umanerlig godt på især TV. Selv om de fleste delegerede virkede enige i den sag, var der dog også enkelte, som mente, at den slags »spindokteri« er lige frisk nok.

»Jeg synes ikke, at vi har brug for en ny nordkoreansk personkult,« bemærkede Vagn Kjær Nielsen, kommunalbestyrelsesmedlem for SF i Brøndby, der havde kastet sin vrede på især væg-til-væg Villy. »SF er også andet end vores formand, og de store billeder giver nogle forkerte associationer hos vælgerne hjemme foran TVet.«

Rent politisk risikerer Villy Søvndal også at sende uheldige signaler med sit stålsatte projekt. SFs forhippelse efter regeringsmagt kan skræmme både kernevælgeren og potentielle tilhængere, som kan frygte for at SF er villig til både at sluge skattestoppet og en stram udlændingepolitik for at gøre sig spiselig for Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt. I stemmeboksen kan mistanken om sådanne indrømmelser få nogle til at hoppe over til Enhedslistens uforfalskede socialisme, eller at vælge den 'ægte vare' hos Socialdemokraterne.

Så er der spørgsmålet, om det overhovedet er realistisk, at SF bliver hevet med ind i magtens indercirkel. Selv om partiet snart har 50 år på bagen, har en SFer aldrig været minister. Og det sker heller ikke næste gang, som et hovedbestyrelsesmedlem, Ole Riisgaard, forudsagde og mindede om, at hverken Thorning eller den radikale leder, Marianne Jelved, har udtrykt ønske om at trække SF med i en regering efter næste valg.

Ja, den slags vilde drømme får da vælgerne til at grine af Søvndal og SF i stedet for at stemme på partiet, som et andet hovedbestyrelsesmedlem lettere ukærligt tilføjede.

I de nuværende regeringskontorer bliver der utvivlsomt også gnedet hænder efter SFs landsmøde. Statsministeren har for vane drillende at kalde Søvndal for »oppositionens åndelige leder«, og VK-partierne vil i en kommende valgkamp ikke holde sig tilbage med at fremmane stygge billeder i hovedet på danskerne i form af udsigten til, at landets kommende udenrigsminister risikerer at hedde Villy Søvndal.

Den største forhindring, der skal overvindes, hvis SF skal til magten, handler om vælgernes dom.

Men det var et godt landsmøde...

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.