Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

V-politiker: »Tyrkerne skal stikke piben ind«

» København stiller lige præcis de statuer op, som vi har lyst,« siger medlem af Københavns Borgerrepræsentation Jens-Kristian Lütken (V). Heller ikke Københavns teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Ø) ser grund til at ændre tilladelsen til en skulptur på Kultorvet.

Sådan ser tegnestuen Invivias tegning af skulpturen til Kultorvet ud.
Sådan ser tegnestuen Invivias tegning af skulpturen til Kultorvet ud.

Tyrkiets ambassadør i Danmark har beklaget, at der skal opstilles en skulptur til minde om 100-året for det armenske folkedrab, da Tyrkiet ikke anerkender blodsudgydelserne som folkedrab. Men han må se langt efter en omstødelse af beslutningen, fortæller Københavns teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (Ø).

»I København er ansøgningen omkring opstillingen af den her skulptur en administrativ sag. Det er et spørgsmål, der ikke har været behandlet politisk, og det ser jeg heller ikke noget grundlag for, at det skal,« siger han.

Borgmesteren understreger, at der er ytringsfrihed i Danmark, som også indbefatter politiske kunstværker. Desuden bruger han selv udtrykket folkedrab om begivenhederne, hvilket stemmer overens med Enhedslistens holdning til sagen.

Morten Kabell bakkes op af Venstres medlem af Københavns Borgerrepræsentation Jens-Kristian Lütken (V).

»Tyrkerne skal stikke piben ind og acceptere, at vi i København stiller lige præcis de statuer op, som vi har lyst til. Tyrkiet burde anerkende sit ansvar for folkedrabet i stedet for at ytre kritik af en midlertidig mindestatue på Kultorvet. Tyrkiets reaktion er ikke blot historieforvanskning, det er også direkte dumt og ubegavet,« skriver han i en pressemeddelelse.

Morten Kabell er også ked af Tyrkiets reaktion.

»Det er ærgerligt, at Tyrkiet ikke vil forholde sig til eller drøfte et stort element i landets historie - også for at kunne komme videre sammen med sine naboer,« siger Morten Kabell og henviser til Tyrkiets naboland Armenien.

»For at komme videre, er det afgørende, at man kalder historien det, den er,« tilføjer han.

Skulpturen er ni meter høj og skal efter planen stå på Kultorvet i det centrale København ti dage i maj i anledning af 100-året for drabet på op imod 1,5 millioner armeniere, som flere internationale forskere anerkender som et folkedrab.

Danmark har ikke officielt anerkendt drabene i Det Osmanniske Rige i 1915 som folkedrab.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.