Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Universitet får 150 millioner til bæredygtige kemikalier

Villum Fonden giver 150 millioner kroner til Danmarks Tekniske Universitet til et nyt forskningscenter.

København: Et nyt forskningscenter skal udvikle banebrydende teknologier, der kan erstatte fossile ressourcer med bæredygtige løsninger.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) om, at universitetet nu får et nyt forskningscenter med navnet "Villum Center for Science of Sustainable Fuels and Chemicals".

Det nye center på DTU, der bliver forankret på DTU Fysik i Lyngby, skal ledes af professor Ib Chorkendorff, der samler et team af topforskere fra blandt andet Stanford University, Københavns Universitet og Syddansk Universitet.

De næste otte år skal de udvikle teknologi, der kan sikre en fossilfri energi- og brændstofforsyning, samt kemikalieproduktion.

- Bevillingen giver os en unik mulighed for at bidrage til en grøn omstilling af det globale samfund.

- Vi får også en sjælden chance for at afprøve idéer undervejs, som er i højrisiko for ikke at lykkes, men til gengæld har potentialet til at blive det teknologiske gennembrud, som verden har brug for, lyder det fra Ib Chorkendorff.

Og det er penge, der passer til universitetets vision om bæredygtig værdiskabelse, siger rektor på DTU Anders Bjarklev.

- Verdenssamfundet står over for store teknologiske udfordringer, som skal løses, før vi kan gennemføre en grøn omstilling af samfundet. Selv om det er ønskværdigt at stoppe forbruget af fossile brændstoffer i dag, så er det fuldkomment urealistisk.

- Vi mangler stadigvæk teknologi, der kan erstatte de fossile ressourcer i for eksempel flybrændstof, i kemikalieproduktionen og i en vis udstrækning også energiforsyningen. Mange af de grønne teknologier, vi får brug for, er slet ikke modne endsige opfundet endnu.

For Villum Fonden handler det om at yde et bidrag til den langsigtede beskyttelse af jordens klima og miljø.

- Vi håber, at det nye centers forskning bliver af højeste kvalitet, og resultaterne kommer til at yde et bidrag til en fremtid uden fossile brændstoffer, siger bestyrelsesformand Jens Kann-Rasmussen.

Villum Fonden hører sammen med Velux Fonden, som er to almennyttige fonde, der støtter forskning, miljø og bæredygtighed samt kulturelle og sociale projekter.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.