Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Unges ledighed er på 80er-niveau

Ungdomsarbejdsløsheden bekymrer arbejdsmarkedsforsker, der frygter en gentagelse af 1980ernes tabte generation.

12 procent af de unge er arbejdsløse, og det betyder, at ledigheden blandt de unge har nået et niveau, som kendes tilbage fra 1980erne, skriver Politiken.

I 2010 og 2011 har 50.000 unge været uden arbejde. Og en kortlægning, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har foretaget på baggrund af tal fra det europæiske statistikkontor Eurostat, viser at ungdomsarbejdsløsheden ikke har været højere siden 1993. Dengang nedsatte regeringen dagpengeperioden til et halvt år for at tvinge unge til at uddanne sig. Det havde en kæmpe effekt på ledigheden blandt de unge dangang, men de nuværende problemer afspejler ikke 1990ernes, forklarer Verner Sand Kirk, der er direktør i Arbejdsløshedskassernes Samvirke.

- I dag skabes der ikke job på arbejdsmarkedet, og problemet er ikke, at de unge ikke kommer ind på en uddannelse. Problemet er, at alt for mange falder fra. Det er en kæmpe udfordring siger han.

Cheføkonom Helge Pedersen fra Nordea håber, at »udviklingen« vil afhjælpe arbejdsløsheden blandt de unge.

- Der er så småt ved at komme gang i økonomien igen, og i de kommende år går ganske mange på pension, så der bliver plads til de unge. Det behøver ikke gå som i 1980erne, siger han.

Arbejdsmarkedsforsker og professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet frygter dog, at den demografiske håndsrækning ikke vil hjælpe de unge - blandt andet på grund af efterlønsreformen.

- Den betyder jo, at folk, der er født i 1950’erne, går senere på pension. Der skal helt andre metoder til. Rotationsordninger, hvor ældre medarbejdere bliver sendt på efteruddannelse, mens unge overtager deres job, vil være en naturlig løsning i krisetider, siger han til Politiken.

Flemming Ibsen frygter, at de arbejdsløse unge risikerer at blive tabt på gulvet ligesom i 1980erne.

- Vi risikerer, som vi så i 1980erne, at dele af ungdomsårgangene slet ikke rigtigt får fat på arbejdsmarkedet. Når krisen er ovre, og der atter bliver ansat folk, så er der kommet nye årgange ud med friske eksaminer, så dem, der ikke har fået job nu, bliver sprunget over, siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.