Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Unge vil formenes adgang til solarier

Et flertal af danskere ønsker et forbud mod brug af solarier for unge under 18 år, og det spejles i holdningen hos de unge selv, viser nye tal.

Arkivfoto
Arkivfoto

På blot fire år er antallet af danskere mellem 18-64 år, der ønsker et forbud mod unges brug af solarier, steget med 50 procent.

Det viser nye tal fra en kortlægning af danskernes solarievaner, som Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden står bag. Hvor blot 38 procent af den voksne befolkning mellem 18 og 64 i 2007 var positive over for et forbud, mener 57 procent i dag, at unge under 18 år skal forbydes adgang til solarier.

- UV-stråling fra solarier øger risikoen for modermærkekræft og almindelig hudkræft. Derfor er det et vigtigt signal til politikerne, at stadig flere danskere ønsker en nationalt solarieforbud for unge under 18 år. Og det er et vigtigt skridt på vejen mod den nuværende tendens, hvor stadig flere danske unge udvikler modermærkekræft, siger Peter Dalum, projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Og de unge selv tilslutter sig også et eventuelt forbud. Blandt de 15-17-årige mener 62 procent ifølge undersøgelsen, at et solarieforbud er den rigtige vej at gå.

- Det er enormt glædeligt, at de unge selv siger ja til en aldersgrænse på 18 år. Det peger i retning af, at de unge tilsyneladende gerne vil have hjælp til at stoppe deres eget eller klassekammeraternes solariebrug, siger Peter Dalum.

I Norge blev det fra 1. juli i år forbudt for børn og unge at bruge solarier og blandt andet Island, Finland, England, Tyskland, Frankrig, Belgien, Californien og en række stater i Canada og i Australien har indført lignende forbud. 

Herhjemme har der endnu ikke været et flertal på Christiansborg for et lignende tiltag, men ifølge sundhedsminister Astrid Krag arbejdes der videre med sagen.

- Det er stadig min opfattelse, at det vil være en god idé med en aldersgrænse for eksempel på 18 år for brug af solarium. Vi ved, at det øger risikoen for både modermærkekræft og hudkræft, når man går i solarium. På den baggrund mener jeg, at det ville være rigtigt at beskytte de unge, men det er endnu ikke lykkedes at finde et flertal, lyder det fra sundhedsministeren.    

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.