Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Unge svigter erhvervsskoler i alle afkroge af landet

Selv i mange af erhvervsskolernes jyske bastioner har unge i hobetal fravalgt at blive håndværkere.

Undervisningsminister Mere Riisager (LA) er klar med en række tiltag, der skal få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Scanpix/Henning Bagger/arkiv
Undervisningsminister Mere Riisager (LA) er klar med en række tiltag, der skal få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Scanpix/Henning Bagger/arkiv

Antallet af kommuner, der opfylder regeringens målsætning om, at 25 procent af folkeskolens afgangselever i 2020 skal vælge en erhvervsskole, er faldet markant.

En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) dokumenterer, at 61 kommuner i 2009 opfyldte målsætningen. I 2017 var det tal faldet til 19. Det skriver Jyllands-Posten.

Tilslutningen til erhvervsskolerne har længe været generelt faldende, indtil udviklingen stagnerede i 2017.

Og selv hos nogle af de kommuner, som blevet fremhævet som rollemodeller for, hvordan problemet med mangel på faglært arbejdskraft kan løses, er der sket et fald.

- Hvis det nu bare var i nogle få kommuner, at tallet faldt drastisk, havde det været én sag. Men vi ser en massiv tilbagegang spredt geografisk.

- Det er vildt, at nogle af de kommuner, der tidligere lå så højt, nu ligger så lavt. Vi ser, at de kommuner, der skulle være rollemodeller, også falder, siger Mie Dalskov Pihl, chefanalytiker i AE, til Jyllands-Posten.

Hun peger på udviklingen i en lang række kommuner som Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Tønder, Esbjerg - men også i Middelfart, Vordingborg og Guldborgsund længere mod øst.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er klar med en række tiltag, der skal få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

Hun understreger, at "blødningen er stoppet" i 2017 med en tilslutning til erhvervsskolerne på 19 procent.

Alligevel er hun ikke begejstret for analysens resultater.

- Det er selvfølgelig stærkt problematisk. For år tilbage havde man en vision om, at vi bare skulle leve af viden. Det har vist sig at være forkert.

- Jeg kan ikke sige præcis, hvornår vi kommer til at se den store fremgang, men nu arbejder vi systematisk på at vende strømmen, og det kommer også til at ske. Så længe jeg er minister, kommer jeg ikke til at stoppe med det, siger hun til Jyllands-Posten.

Både i Ringkøbing-Skjern og i resten af landet, får det store konsekvenser, hvis udviklingen ikke vendes.

Uden flere faglærte må virksomheder lukke produktion, lyder det fra underdirektør Charlotte Rønhof, Dansk Industri.

Hun mener, at analysen viser, at man skal have en bevidsthed om problemet i alle kommuner og på alle skoler. Og at den bevidsthed måske mangler nogle steder.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.