Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Unge strømmer til kiropraktor og fysioterapi

Børn og unge får i stigende grad behandling for smerter i ryg og nakke. Det skyldes deres vaner med mobil, computer og tablet, vurderer eksperter.

Smerter i ryg og nakke er i stigende grad noget, som børn og unge får behandling for.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der siden 2006 er 20 procent flere mellem tre og 18 år, der går til kiropraktor. Hele 54 procent flere får fysioterapi. Fageksperter peger på, at tendensen hovedsageligt skyldes vaner med mobil, computer og tablet, skriver metroxpress.

»Børn er begyndt at blive meget mere stillesiddende ved en computer. Specielt nu, hvor der er iPads allerede i børnehaven, og alle har mobiler. Det gør, at deres kropsholdning bliver meget fremadrettet, så de bliver belastet på en anden måde end førhen, og det giver flere problemer,« siger kiropraktor med egen praksis Birgitte Holt.

Fysioterapeut og sundhedsdirektør Niels Honoré stemmer i:

»Den helt store stigning, vi ser, er fra inaktive børn. Deres medieforbrug er stigende, og iPad og fjernsyn fanger dem i inaktivitet, fordi de bliver bombarderet med fede spil og nyheder på sociale medier,« siger han.

Ifølge en rapport fra 2013 fra Vidensråd for Forebyggelse har muskel- og skeletsygdomme en samfundsøkonomisk omkostning på 32 milliarder kroner årligt i 2014-priser. Derfor glæder det Lise Hestbæk, der lektor på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, at flere søger tidlig behandling, til trods for at der ikke er videnskabelig evidens for, at ryg- og nakkeskader kan kommes i forkøbet.

»Vi kan lave mange forebyggende indsatser for den enorme udgift, der er til behandling og førtidspension i dag, og det kan sandsynligvis spare mange penge på langt sigt,« siger hun.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.