Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Unge piger udsættes oftest for tvang i psykiatrien

Unge i psykiatrien udsættes ofte for tvang. Det er voldsomt og skyldes en fastgroet kultur, mener forening.

København. Fastspændt, tvangsmadet med sonde eller tvunget til at tage medicin.

Når børn og unge i psykiatrien udsættes for tvang, er det oftest 15-17-årige piger med selvskadende adfærd, der er patienterne.

Det viser en undersøgelse foretaget i januar og februar, som Region Syddanmark har stået i spidsen for. Resultaterne er baseret på informationer fra 2017 fra 96 tvangsindlæggelser og 98 indlæggelser, hvor der har været brugt tvang.

Tvang dækker over blandt andet bæltefiksering, tvangsmedicinering, tilbageholdelser og tvangsernæring.

Over halvdelen af de unge, som udsættes for tvang, har været indlagt før, eller er kendt i psykiatrien.

Derfor skal der en ekstra indsats til mellem kommuner og den psykiatriske indsats i regionerne, mener Charlotte Fischer (R), formand for psykiatri- og socialudvalget i Danske Regioner.

- En del af problemet skyldes, at pigerne når at blive så dårlige, at de skal ind på vores afdelinger og måske endda bæltefikseres eller tvangsmedicineres. Det skal ikke nå derud.

- Regionernes ekspertise om psykiatri og psykisk sygdom skal bringes i spil i kommunerne, så vi ikke taber de unge, siger Charlotte Fischer.

Det skal blandt andet ske, ved at regionernes psykiatere hjælper til i kommunerne, så de unge ikke ender i systemet igen.

Men de unge patienter hører slet ikke under kommunerne, mener Steen Andersen, der er generalsekretær i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

- Hvis man er så syg, at der er behov for tvang, så er man ikke i en kommune. Så er man i regionernes psykiatriske regi.

- Det er regionerne, der står med ansvaret, siger Steen Andersen.

Ifølge ham har nogle behandlingssteder en kultur om at gribe til tvang, som kan bunde i, at personalet mangler uddannelse i andre behandlingsmetoder.

Tal fra Sundheds- og Ældreministeriet viser, at andelen af børn og unge, der udsættes for tvang, steg fra 16,6 procent i 2011 til 22,5 procent i 2016.

Tallene dækker over tvangsmedicinering, fastholdelse og fiksering med rem eller bælte.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.