Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Unge med fritidsjob har en lysere fremtid

Unge, der gør sig erfaringer på arbejdsmarkedet, inden de fylder 18 år, er i langt højere grad end deres jævnaldrende i beskæftigelse eller under uddannelse som 22-årige, viser ny undersøgelse.

Det betaler sig at have et fritidsarbejde som ung, viser ny undersøgelse. Her er det Rasmus, der arbejder i Føtex på Vesterbrogade. Arkivfoto.
Det betaler sig at have et fritidsarbejde som ung, viser ny undersøgelse. Her er det Rasmus, der arbejder i Føtex på Vesterbrogade. Arkivfoto.

Godt otte ud af ti af alle unge, der har haft arbejde, inden de fyldte 18, er i arbejde eller under uddannelse i dag.

Det gælder kun for 54 procent af de unge, som ingen erhvervserfaring har. Det er konklusionen i rapporten »Fritidsjob for fremtiden«, som Foreningen Nydansker netop har offentliggjort.

Torben Møller-Hansen, direktør for Foreningen Nydansker, er ikke i tvivl om, at undersøgelsen viser en tydelig sammenhæng mellem erhvervserfaring og sandsynligheden for at gennemføre en ungdomsuddannelse:

»Konklusionen er klar. Det giver afkast på den lange bane, at unge får kontakt med erhvervslivet så tidligt som muligt. Fritidsjob betyder, at de unge kommer ordentligt i gang med arbejdslivet og bider sig fast på arbejdsmarkedet. Det er rigtig vigtig viden for alle, der vil sikre, at ingen unge bliver tabt på gulvet,« siger Torben Møller-Hansen.

67 procent af de unge med erhvervserfaring har afsluttet en ungdomsuddannelse mod kun 44 procent af de unge uden erfaring.

Tallene underbygges af en interviewundersøgelse, der kaster lys over årsagerne til den markante effekt. I rapporten fremgår det, at forklaringen skal findes i, at de første oplevelser på arbejdsmarkedet modner de unge og bidrager til større ansvarsbevidsthed og tillid til egne evner. At prøve kræfter med opgaver og udfordringer på en arbejdsplads styrker desuden de unges sociale kompetencer, udvider deres horisont og bidrager til økonomisk bevidsthed og selvstændighed.

Det er ifølge Erik Thorsted, direktør for Center for Socialt Ansvar, godt nyt for alle, der arbejder aktivt for at styrke unges erhvervskendskab:

»Vi er rigtig glade for, at det nu er dokumenteret, at erhvervserfaringer har en klar positiv effekt for unge, også på længere sigt. Det bekræfter os i, at den indsats som vores frivillige erhvervsguider yder for en gruppe unge, er af stor værdi,« siger Erik Thorsted.

Af undersøgelsen fremgår desuden, at erhvervserfaringer især har positive effekter for henholdsvis unge med indvandrerbaggrund og unge fra familier med dårlig arbejdsmarkedstilknytning.

Rapporten er blevet til via et samarbejde mellem Center for Socialt Ansvar, Københavns Kommune, Værestedet Fisken og Foreningen Nydansker.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.