Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Unge mænd: Vi snyder til eksamen

Hver 12. mand mellem 18 og 29 år har snydt sig til en bedre karakter, viser en måling fra YouGov. Prodekan kræver debat om eksamenssnyd, mens de studerende påpeger, at 95 procent ikke snyder.

Det er eksamenstid, og det kan være fristende at snyde sig til bedre karakterer. For hver 12. mand mellem 18 og 29 år bliver det ikke ved fristelsen, viser en måling, som YouGov har foretaget for metroxpress.

Meget tyder på, at uddannelsesstederne kun fanger få syndere. For eksempel behandlede Aarhus Universitet kun 110 sager om snyd i hele 2012, hvor der blev gennemført omkring 153.000 eksaminationer. Det svarer til, at færre end en ud af 1.000 eksaminationer førte til en sag om eksamenssnyd.

Prodekan ved Aarhus Universitet Peder Østergaard er formand for et udvalg, der skal bekæmpe eksamenssnyd. Han erkender, at næppe alle snydere opdages.

»Det er fuldstændig uacceptabelt at snyde til eksamen. Det er undergravende for den enkelte studerende og universiteternes vigtigste valuta, nemlig faglig troværdighed,« siger han.

Digitale eksamener har ifølge Peder Østergaard gjort det lettere at afsløre snydere med computerprogrammer, der kan spore plagiering, som udgør omkring 80 procent af snydesagerne. Men forebyggelse er vigtigere, siger han:

»Det er forsvundet lidt ud af debatten de seneste tre-fire år, hvor alvorligt eksamenssnyd er. Vi skal have skærpet det budskab.«

Formand for Danske Studerendes Fællesråd Jakob Ruggaard hæfter sig ved, at 95 procent af de unge ikke har snydt. Han mener ikke, at snyderiet handler om studerendes moral, men om at undervisningen ikke står mål med eksamenskravene:

»Sammen med samfundets krav om, at man skal være en succes, kan det få nogle studerende til at bøje reglerne.«

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.