Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Unge forskere viste deres hjerner frem i Forum

Science i Forum åbnede i dag dørene for finalen i konkurrencen Unge Forskere. Med stande som »det økonomiske køleskab«, »tidevandets potentiale« og »immunterapi – fremtidens kræftbehandling« viste børn og unge deres projekter frem.

Emma Køhler (tv) og Anna Olesen afprøver deres projekt om et smartphone klimacover, som skal varme telefonen, så den ikke går ud i kulden om vinteren. Pigerne vant anden pladsen i technology-kategorien ved talentkonkurrencen Unge Forskere.
Emma Køhler (tv) og Anna Olesen afprøver deres projekt om et smartphone klimacover, som skal varme telefonen, så den ikke går ud i kulden om vinteren. Pigerne vant anden pladsen i technology-kategorien ved talentkonkurrencen Unge Forskere.

»Vi har lavet et smartphone klimacover, fordi rigtig mange har problemer med, at deres smartphones løber tør for strøm, når det er koldt.«

Anna Olesen og Emma Køhler fra 7.a på Skt. Josefs Skole i Roskilde fortæller ivrigt om deres projekt ved deres stand i Forum i København, som danner rammen om Unge Forskere -  den største talentkonkurrence for børn og unge. Foran de to piger ligger de cover, som de selv har fundet på og fremstillet. De har undersøgt, hvor varm en temperatur, telefonerne kan holde til og lavet et cover, som med et lille knæk kan give varme til ens smartphones om vinteren.

De to unge forskere stiller op i junior-kategorien technology. Og da vinderne senere blev fundet i alle kategorier, modtog de to piger en andenplads ved præmieoverrækkelse, hvor prins Joachmin og Minister for Børn, Undervisning og Ligestilling, Ellen Trane Nørby, delte præmier ud.

Unge forskere er delt op mellem de yngste og ældste deltagere. Folkeskoleeleverne i junior-kategorien og gymnasieeleverne i senior.  Udover det er projekterne inddelt i tre områder, som hænger over standene i Forum: »Technology«, »Physical Science« og »Life Science«.

Fra nanoteknologi til pizzabakker

Skolebørn med rygsække på løber rundt mellem de 100 finalisters stande og de fremmødte bedsteforældre. To børn i 2. klasses-alderen læner sig ind over en gymnasiepiges bord for at høre hende fortælle. Hun forsøger pædagogisk at forklare de to interesserede lyttere om sin undersøgelse immunterapi som fremtidens .

Et stykke derfra står Miamaja Koch Olsson fra 9.d på Katrinedals Skole. Hun har lavet et teoretisk projekt om antifryseproteiner.

»Der kan opstå iskrystaller i fisk, der lever kolde steder som ved Antarktis eller Grønland. Det er farligt for dem, fordi iskrystallerne kan blomstrer og forfryse fisken, så den dør af kulde. Men det kan vi undgå med de her antifryseproteiner. De sætter sig og binder sig til iskrystallerne og isolerer dem, så de ikke kan vokse mere. Så kan fisken overleve, selv om det er koldt,« fortæller hun.

Miamaja synes især, det er spændende at arbejde med noget, som ingen har undersøgt før, og hun kunne godt forestille sig, at gå videre med projektet bagefter for at finde ud af, om man også kan bruge noget af det, hun har fundet ud af, i menneskers hverdag.

Projekterne er lige så forskellige som forskerne er mange. En tur rundt i Forum byder både på alt fra »nanoteknologi til kurering af hjernesygdomme« til »kan chili forbedre din præstation?« og »de grønne pizzabakker«.

 

Køleskab med vægt og kamera

Louise Kirkeby, Line Olesen og Lærke Alexandersen er også tre af de unge i junior-kategorien, som er nået til finalen med deres projekt »økonomisk køleskab«. Deres idé udsprang af Lærkes egen oplevelse.

»Jeg skulle købe ind til at lave en kage med min veninde. Vi kunne ikke huske, hvad vi havde hjemme i køleskabet, så vi endte med at købe alle ingredienser ind. Da vi kom hjem, fandt vi selvfølgelig ud af, at vi næsten havde alt, vi behøvede for at lave kagen,« siger Lærke.

Derfor gik pigerne i gang med at udvikle det, de kalder et økonomisk køleskab. Her er hylderne forsynet med vejeceller, som kan veje hvor meget man har tilbage i sit køleskab. Ved hjælp af en sender på køleskabet sendes et signal til en app, hvor man kan se, hvad der er tilbage i køleskabet, når man står i supermarkedet.

»Man skal opdele sine hylder i kategorier som pålæg og mælk. På app’en får man en oversigt over sit eget køleskab. Vi vil også gerne installere et kamera, så man kan se, hvad man har tilbage,« fortæller Line Olesen, der gerne vil arbejde videre med projektet.

Der er opfinderne af klimacoveret, Anna Olesen og Emma Køhler, også sikre på, at de skal. Selv om de måske ikke skal være forskere i fremtiden, har de alligevel en plan med projektet.

»Vi vil gerne snakke med nolge virksomheder, om de måske vil producere vores cover. Det er det, vi skal i gang med efter i dag,« siger Anna Olesen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.