Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Unge forskere skal motiveres til ophold i udlandet

Det skal ikke være økonomi, der afholder danske forskere fra at søge ophold i udlandet, mener forskningsråd.

Det Frie Forskningsgråd vil øremærke op til 70 millioner kroner til at sende unge forskere på ophold i udlandet. Formålet er at sætte dansk forskning på verdenskortet. Free/Colourbox
Det Frie Forskningsgråd vil øremærke op til 70 millioner kroner til at sende unge forskere på ophold i udlandet. Formålet er at sætte dansk forskning på verdenskortet. Free/Colourbox

Aarhus. Danmark har brug for, at flere unge forskere rejser ud i internationale forskningsmiljøer og indhenter ny viden, der kan være med til at sætte dansk forskning på verdenskortet.

Det mener Det Frie Forskningsråd, som hvert år uddeler omkring en milliard kroner til at fremme dansk forskning. Pengene kommer fra finansloven.

Fremover vil rådet derfor øremærke en del af puljen til at sende unge forskere på et forskningsophold på universiteter i udlandet.

Rådet opretter et postdocstipendium, som kun kan søges af unge forskere, der har en ph.d. på cv'et, og som har brug for at få kickstartet karrieren i et internationalt forskningsmiljø.

Pengene kan søges fra 2017.

Rådets bestyrelsesformand, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Peter Munk Christiansen, forventer, at rådet vil kaste mellem 60 og 70 millioner kroner efter de unge forskere om året.

- Når vi ser ud over det danske forskningslandskab, er en af de ting, vi godt kunne ønske os, at de yngre forskere bliver mere mobile.

- De har lidt svært ved at komme afsted selv, og derfor vil vi gerne skubbe lidt på. Vi tror, de vil have godt af det, siger han.

Han understreger, at et længerevarende forskningsophold i udlandet kort og godt giver dygtigere forskere.

- Ganske enkelt fordi det er med til at styrke kvaliteten af deres forskning og af deres bredere forskeruddannelse.

- Når man er et lille land, er man nødt til at komme ud over sit eget lands grænser, hvis man for alvor skal rundt i forskningssystemet.

Peter Munk Christiansen peger blandt andet på den danske familiestruktur som en mulig hindring for, at par kan rejse ud. Men han ser store gevinster i at få danske forskere mulighed for at udvikle sig og skabe kontakter i udlandet.

- Vi håber på at skabe højere kvalitet i forskningen for forskere, som kommer ud og ser, hvordan man gør tingene andre steder, får nye ideer og bringer dem hjem til Danmark.

- De kommer hjem med selvtillid og nye ideer. Og har været ude og se, at tingene kan gøres på andre måder, end vi gør i den danske andedam.

Spørgsmål: Hvad er det, som ikke er godt nok i dag?

- Forskning er en disciplin, hvor man altid skal stræbe mod det lidt bedre. Der er aldrig noget, der er godt nok. Det kan altid blive bedre, siger han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.