Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Unge benægter, at solarier er farlige

De fleste eksperter advarer mod solariernes kræftfremkaldende stråler, men alligevel mener næsten halvdelen af danske unge ikke, at deres solariebrug øger risikoen for hudkræft. Unge har svært ved at forholde sig til konsekvenserne, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

Selvom de fleste eksperter er enige om, at den kunstige sol i et solarium er kræftfremkaldende på linje med tobak og asbest, ser det ud til, at danske unge ikke har hørt advarslerne.

I hvert fald mener 44 procent af solariebrugerne mellem 15 og 25 år, at »de bruger så lidt solarium«, at det ikke udgør nogen risiko for kræft. Til sammenligning mener kun 17 procent, at den kunstige sol øger risikoen for hudkræft. Det viser en endnu ikke offentliggjort rapport, som Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden står bag Det skriver Politiken.

Tallene tyder på, at de unge lyver over for sig selv. Det siger professor Hans Christian Wulf, der er overlæge ved hudafdelingen på Bispebjerg Hospital og ekspert i solskoldning.

»De fleste ved godt, at det ikke er sundt at bruge solarium. Men jeg tror, at mange unges viden i realiteten overdøves af, at de synes, de kommer til at se godt ud, og at det giver dem en form for velvære,« siger han til avisen.

Hos Kræftens Bekæmpelse ser man ligeledes de unges holdning til solariebrug, som et udtryk for, at de har svært ved at forholde sig til konsekvenserne af den kunstige solbadning.

Projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne Peter Dalum tror, at de fleste godt ved, at stråler fra et solarium kan være farlige, men at de unge benægter, at kræft kan ramme dem.

»Det er et fænomen, vi også kender fra alkohol og rygning, hvor vi er gode til at negligere den væsentlige risiko, vi udsætter os selv for, især hvis konsekvensen af den ligger langt ude i fremtiden,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.